Pretraga

Rock legende: Čudesna supergrupa propala zbog jednog godišnjeg odmora

A- A+

Miles Davis, Paul McCartneyi Tony Williams su megazvijezde koje su trebale s legendarnim Jimijem Hendrixom tvoriti prvu pravu supergrupu. No iako je bila započeta realizacija ove ideje propala je zbog jednog godišnjeg odmora i spleta nesretnih okolnosti.

‘Snimamo ploču ovog vikenda. Što misliš o ideji da nam se pridružiš na basu?’ glasio je telegraf kojim je genijalni Jimi Hendrix pozvao basistu Beatlesa Paula McCartneya da se priključi supergrupi u kojoj su još trebali biti legendarni trubač Miles Davis i jazz bubnjar Tony Williams.

Do okupljanja ove genijalne četvorke nikada nije došlo iz jednog prilično banalnog razloga. Naime, Paul McCartney je otišao na godišnji odmor u Škotsku s kojeg se nije namjeravao vratiti narednih par tjedana. Upravo je takvo objašnjenje odaslao njegov menadžer Jimiju Hendrixu, koji je po svemu sudeći bio inicijator ovog projekta.

– O ovome se ne čuju priče baš često, ali Hedrix je htio najluđu supergrupu ikada. Ova četiri majstora su ponovno izmislili svoje instrumente u glazbenom smislu, kazao je rock povjesničar Jeff Nolan za Daily Mail.
Usprkos neospornom talentu koji je ova velika četvorka posjedovala teško je pretpostaviti kako bi njihov zajednički uradak izgledao.

Miles Davis je polako u tom periodu odmicao od svojih jazz korjena prema fusionu, a Hendrix je uživao u vrsti zvuka koji se nije mogao naći kod Beatlesa. Upitno je kako bi se McCartneyev melodični pristup basu uklopio s Hendrixovom gitarom i Davisovom trubom.

– 
Na prvu mi se činilo kako bi to moralo zvučati jako čudno i teško prihvatljivo no kad sam malo bolje promislio shvatio sam da bi bilo savršeno. Da bi ta ploča bila nešto nikad prije viđeno, jer ta četiri velika glazbenika su bila u stanju spojiti nespojivo. Jako žalim što do okupljanja nikada nije došlo. Bilo bi prekrasno, izjavio je jednom prilikom Hendrixov biograf Charles Shaar Murray.

Težak trenutak za McCartneya bio presudan

Uzevši u obzir popularnost koju su tada Hendrix i ostatak ekipe uživali mogli bismo se zapitati zašto McCartney nije ipak prihvatio taj poziv i postao dio ovog megaprojekta.
Kao prvo nije poznato je li mu njegov menadžer ikada proslijedio ovu poruku odnosno prijedlog.

Osim toga, malo je poznato kako je kraj 1969. godine bio izuzetno težak i čudan period za basistu Beatlesa. Na jednoj je radio postaji u Detroitu pukla je vijest da je još 1966. pravi Paul McCartney poginuo u prometnoj nesreći te da je zamijenjen dvojnikom.
Iz toga se kasnije razvio čitav niz teorija zavjere i priča pod nazivom ‘Paul je mrtav’ je postala legendarna, no tada je ta morbidna ideja prilično uzdrmala glazbenu scenu, ali i samog ‘beatlesa’. Stoga je McCartney i otišao s obitelji u Škotsku kako bi izbjegao medijsku pompu.

Treći podjednako bitan razlog zbog kojeg je McCartney možda odustao od sudjelovanja (ako mu je menadžer i spomenuo poruku) je kriza u odnosima unutar samih Beatlesa. Umjetnički sukobi na relaciji Lennon – McCartney bi možda doveli već tada do raspada ovog velikog benda da se basist upustio u avanturu s Hendrixom i Davisom, tvrde rock povjesničari.

Hendrixova smrt zauvijek zaključila priču

Iako je postojala namjera da se ova ekipa jednom ipak okupi taj san svih ljubitelja glazbe se okončao godinu kasnije kada je u svom 27 ljetu preminuo Hendrix, najzagriženiji od njih.
Glave ga je stajala kombinanacija alkohola i tableta za spavanje. Danas je od spomenutih glazbenika živ samo Paul McCartney.

– Mislim da bi bilo fenomenalno. Sam Bog zna kako bi to završilo: toliko golemih ega u jednom studiju. Volio bih da se to dogodilo. Ali nije i neće, zaključio je za Daily Mail Eddie Kramer, Hendrixov producent.

Rock legende: Čudesna supergrupa propala zbog jednog godišnjeg odmora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap