Pretraga

Roditelji anonimno testirali: 55% sumnjivih uzoraka srednjoškolaca i studenata – droga

A- A+

Našli ste nepoznatu supstancu i sumnjate da je riječ o nekom opojnom sredstvu? Uzorak besplatno i potpuno anonimno možete donijeti na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’. Ova usluga dostupna je već dvije godine, a tijekom tog perioda testirano je 136 uzoraka.

foto: pixabay

Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u suradnji s Gradom Zagrebom i Uredom za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH već dvije godine provodi projekt protiv zlouporabe droga tako da omogućuje anonimnu i besplatnu analizu opojnih sredstava.

Postupak je jednostavan – roditelji u Zavod dostavljaju  sumnjive tvari koje pronađu u svojemu domu. Prilikom predaje uzorka dobivaju svoju lozinku, a po završetku analize, nakon svega 48 sati, na internetskim stranicama Zavoda mogu provjeriti je li uzorak sadržavao drogu.  Uzorci se zaprimaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati na Prijemnom šalteru Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda Nastavnog zavoda.

Izdvojeni članak

Iz policije otkrili koliko je zapljena droge obavljeno u proteklih godinu i pol

Kako izvještava HRT, u dvije godine koliko ova usluga postoji, od 136 analiziranih uzoraka čak 76, odnosno 55%,  pozitivno je na drogu. Uzorke uglavnom donose roditelji srednjoškolaca i studenata, a ustanovljeno je da se najčešće radilo o marihuani, ekstaziju i kokainu. Najveći izazov laborantima predstavljaju nove psihoaktivne tvari, jer i najmanje izmjene na strukturi mogu zavarati da se radi o nekom spoju koji dosad još nije poznat, prenosi HRT.

– Posljedica konzumiranja marihuane su prve psihoze i razne psihotične reakcije, napadi panike. Kao reakcija na kokain znaju se dogoditi razne akutne paranoidne situacije, pojašnjava za HRT dr.med.spec.psih Danica Romac iz Zavoda.

U slučaju pozitivnog rezultata na ovoj besplatnoj analizi roditelji se mogu obratiti Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u samom Zavodu, a pokrenuta je i Facebook stranica Mentalist na kojoj je moguće doznati više o programima prevencije ovisnosti.

Roditelji anonimno testirali: 55% sumnjivih uzoraka srednjoškolaca i studenata – droga
Share via
Copy link
Powered by Social Snap