Pretraga

Ruski tinejdžer završio u zatvoru zbog Minecrafta gdje je navodno ‘trenirao terorističke aktivnosti’

A- A+

Bizarna priča stiže iz Rusije gdje je 16-godišnji dječak završio u zatvoru na pet godina jer je igrao Minecraft, odnosno jer je planirao u zrak dići virtualnu zgradu ruske sigurnosne službe FSB. Za to je saznala policija te su njega i dvojicu prijatelja optužili da su uz to pokušali naučiti izraditi improvizirane eksplozivne naprave.

Foto: Pixabay

Tinejdžer iz Rusije, 16-godišnji Nikita Uvarov osuđen je na pet godina zatvora jer je u igrici Minecraft planirao dići u zrak virtualnu zgradu ruske sigurnosne službe FSB, prenosi The Guardian. Za to je saznala policija kada je njemu i još dvojici prijatelja, kada su ih uhitili jer su dijelili letke za podršku jednom matematičaru i aktivistu, oduzeli mobitele.

Tada su u igrici pronašli ‘planove za dizanje u zrak zgrade FSB-a’ te su bili uhićeni 2020. godine. Kako piše The Guardian, policija ih je kasnije optužila i da su pokušavali naučiti kako napravit improvizirane eksplozivne naprave te da su ih detonirali u napuštenim zgradama kako bi vježbali svoj napad.

Izdvojeni članak

Ruska srednjoškolka prkosi Putinu i čita Ustav interventnoj policiji

Tako je vojni sud u Sibiru osudio tinejdžera za ‘treniranje terorističkih aktivnosti’, dok su dvojica njegovih prijatelja dobili uvjetne kazne jer su surađivali u istrazi. Prema zakonu koji je donio ruski predsjednik Vladimir Putin, maloljetnici mogu završiti u zatvoru na temelju optužbi za terorizam, navodi The Guardian.

Prema pisanju ruskih medija, osuđeni tinejdžer na sudu je tvrdio kako su na njega pritisak vršili sami istražitelji i tvrdi da ništa nije planirao dići u zrak u stvarnom svijetu te da se ne smatra krivim. Inače, ovo nije prvi put da maloljetnici dobivaju zatvorske kazne. U kolovozu 2020. trojica mladih aktivista, koji su bili optuženi da pripadaju anarhističkoj skupini, osuđeni su na zatvorsku kaznu zbog navodne zavjere za rušenje Putina.

Copy link
Powered by Social Snap