Pretraga

S kolegama iz Norveške, Austrije i Njemačke rade kemijsku s USB-om: Pričamo preko Skypea, a veselimo se putovanju

A- A+

U sklopu EU projekta učenici Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška radit će s inozemnim kolegama na stvaranju novog proizvoda – kemijske olovke s USB stickom. Kako bi dogovorili detalje o projektu na kojem rade, s kolegama iz Norveške, Austrije i Njemačke komuniciraju putem Skypea, no detalje će ipak dogovoriti na sastanku u Norveškoj. Svoj proizvod prezentirat će na sajmu u Austriji.

foto: Radio Nova Gradiška

Već dulji niz godina surađujemo s kolegama pa su nas Austrijanci pitali želimo li s njima biti u partnerstvu u ovom EU projektu. Naravno da smo pristali, kaže Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

Tri zemlje, jedan posao

Izdvojeni članak

Apple daje milijun dolara onome tko uspije hakirati iPhone: Na čelu projekta informatički genijalac iz Zagreba

Učenici i profesori novogradiške škole s koelgama iz  Fachberufsschule Volfsberg škola iz Austrije, Staatliche Berufsschule Wiesau iz Njemačke te Hamar Katedralskole iz Norveške sudjeluju u zajedničkom projektu. Svi imaju istu zadaću – izraditi kemijsku olovku s USB stickom.

– Svaka škola radi jednu poziciju, no često imamo dogovore oko detalja – objašnjava nam ravnatelj.

Sa stranim kolegama čuju se, prepričava, putem Skypea, a u videokonferencijama sudjeluju i učenici i profesori.

foto: Radio Nova Gradiška

Također, vesele se putu u Norvešku na zajednički sastanak. U rujnu, kad kemijska bude gotova, ponovo će na put. Svoj proizvod predstavit će na World Skills sajmu u austrijskom Grazu.

‘Učimo kako učiti i podučavati’

Naziv projekta je Poboljšanje i promicanje strukovnog usavršavanja, a njegova ukupna vrijednost iznosi 20.890,00 eura.

Ravnatelj nam pojašnjava kako je izrada kemijske olovke samo dio mnogo veće priče.

– Na projektu razvijamo metodiku i isprobavamo nove metode rada. No projekt je posebno koristan učenicima koji uz praktičan rad stječu vještine organizacije, timskog rada te se usavršavaju u struci – zaključio je Matošević.

Copy link
Powered by Social Snap