Pretraga

Satiričnom obradom ‘No Woman, No Drive’ Saudijac upozorio na kršenje ljudskih prava u svojoj zemlji

A- A+

Saudijska Arabija jedna je od zemalja Arapskog poluotoka čije se pravosuđe još uvijek uvelike bazira na Šerijatu, odnosno vjerskom islamskom zakoniku. Tako je u ovoj zemlji primjerice zabranjeno ženama upravljanje automobilom, čemu se njih 15-ak u subotu suprostavilo, prosvjednom vožnjom. Šest ih je uhvaćeno za volanom i privedeno te su kažnjene novčanom kaznom od oko 60 eura svaka. Saudijski društveni aktivist, koji je studirao u SAD-u Hisham Fageeh, odlučio je na satiričan i ironičan način predstaviti ovu paradoksalnu zakonsku odredbu iz svoje zemlje. Naime obradio je kultni hit Boba Marleya, ali s vlastitim riječima i naslovom ‘No Woman, No Drive’.

Screenshot: You Tube

Žene su u Saudijskoj Arabiji odlučile podići glas protiv zakonske odredbe koja propisuje da nježniji spol ne smije biti za upravljačem motornih vozila. Njih 15-ak je u subotu odvezlo prosvjednu vožnju, a šest ih je uhvatila policija te svakoj naplatila novčanu kaznu od otprilike 60 eura. Paradoksalni zakon iz svoje zemlje te podršku borbi za ljudska prava je odlučio kroz pjesmu dati Hisham Fageeh, saudijski umjetnik i društveni aktivist, koji je studirao u SAD-u. Marleyev svevremenski hit ‘No Woman, No Cry’, pretvorio je u aktualni ‘No Woman, No Drive’ te mu malo ‘doradio’ stihove.

Izdvojeni članak

Policija ga protjerala iz Saudijske Arabije zbog ljepote

Bizarni zakoni Saudijske Arabije sve češće isplivavaju na površinu

Ovoj vijesti dodajmo još dva bizarna događaja, koja su se dogodila ove godine, a koja su vezana za zakone i represiju u Saudijskoj Arabiji, a o kojima smo pisali i mi.

Prvo je u travnju Omar Borkan Al Gala, model i fotograf iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, deportiran iz Saudijske Arabije, jer je policija ove zemlje procijenila kako je mladić ‘previše zgodan’ te bi mogao navesti na grijeh dame na festivalu kulture i baštine u glavnom gradu Rijadu, gdje je trebao nastupiti.

Prije tri tjedna, pak, objavili smo vijest kako Kuvajt neće više dozvoljavati ulazak homoseksualcima u svoju zemlju, a to planiraju spriječiti liječničkim pregledima već na aerodromima. Kuvajtske vlasti odmah su najavile provedbu ovog striktnog zakona i u drugim članicama alijanse Bliskog istoka, odnosno Saudijskoj Arabiji, Omanu, Bahreinu, Kataru te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Obrada ‘No Woman, No Drive’ u tri dana pogledana preko pet milijuna puta

Poslušajte satiričnu verziju ‘No Woman, No Drive’, kojom je svoj obol prosvjedima žena u Saudijskoj Arabiji dao spomenuti aktivist Hisham Fageeh.

Do sada, u tri dana je njegova obrada skupila oko pet milijuna i 370 tisuća pogleda na You Tubeu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap