Pretraga

Kako se oduprijeti najgoroj ovisnosti – onoj o slatkome?

A- A+

Prehrana je možda i najbitnija stvar kad je riječ o brizi za naše tijelo. Nije samo puki klišej, ali zaista je istina da što unosimo u tijelo, to i dobijemo. Ako se zdravo hranimo, kosa i nokti nam brže rastu, a koža nam sjaji i nema bubuljica.

 

Svi znamo da je zdrava hrana nešto što bismo trebali ozbiljno shvaćati, pogotovo sada kada smo poprilično svjesni svih negativnih efekata koje nezdrava hrana ima na nas, isto vrijedi i za alkohol i pušenje.

Izdvojeni članak

Dnevna doza proteina za ‘gym baje’: Donosimo tri zdrava recepta za ručak s piletinom

Također znamo i da je zdrava hrana vrlo fina i ukusna, a da stereotip o nezdravoj i bezukusnoj zdravoj hrani dolazi zato što ljudi vrlo često ne znaju pripremiti hranu kako treba. S paštom se tako rijetko kada može fulati (osim ako zaboravite staviti sol…), dok kada kuhate nešto malo zdravije, vrlo je lako zeznuti jelo.

Najveća štetočina

Među nezdravom hranom, nešto što nam najviše šteti, a ujedno se toga najteže odreći, jest šećer, ilitiga slatkiši. Ovisnost o šećeru je prava stvar i sigurna sam da nije jedina kojoj su Napolitanke najveći porok. I nije da se samo izvlačim (valjda) i pružam vama izliku (valjda) kako biste se mogli sada prežderati s Napolitankama. Daleko od toga.

Ali da želim ukazati na to da se radi o stvarnom problemu, to definitivno da. Toga morate biti svjesni kada se upuštate u borbu sa slatkišima. Bit će teško i bit će krvavo, ali na kraju će se isplatiti. Časna riječ, ne lažem!

Možda će biti lakše ako prvo nabrojimo sve pozitivne stvari smanjenja unosa šećera. Kao prvo, bit ćete manje gladni. Zna se da osjećamo potrebu za slatkišima i ugljikohidratima čak i kada nismo gladni, a upravo tada dolazi do debljanja. Smanjenje apetita je skoro pa uvijek dobrodošlo, a pogotovo kada se redovito hranite u menzi…

Olakšanje

Zatim slijedi smanjenje želje za slatkišima općenito, već nakon četiri dana ćete primijetiti da ne razmišljate cijelo vrijeme samo o štangici iz pekare, omiljenim keksima ili kiselim bombonima. Štoviše, čak i kada pojedete nešto tako, nećete se osjećati najbolje nakon toga, pa ćete i ‘svojevoljno’ izbjegavati slatko.

Nakon toga počinjete primjećivati promjene u izgledu i ponašanju. Manje ćete osjećati umor i imat ćete više energije (iako su slatkiši upravo puni energije…), snovi će vam biti slađi (iako unosite manje slatkoga), a koža će vam se pročistiti. Bili muško ili žensko, svi želimo imati čistu kožu, bez bubuljica i mitesera. Svi koji su se borili s aknama znaju koliko to utječe na samopouzdanje.

Stoga, sad kad smo nabrojali sve pozitivne stvari, vrijeme je da se bacimo na plan i program detoxa od slatkiša.

1. Izdržite 21 dan bez slatkiša

Sigurno ste vidjeli negdje kako je potreban samo 21 dan kako bi se stvorila neka navika, a to vrijedi i za ovo. Nakon što izdržite toliko dugo bez slatkiša, možete početi jesti povremeno slatkiše, ali opet ne prečesto, da ne padnete pod utjecaj ovisnosti.

Idealno bi bilo da nakon tri tjedna si odredite jedan dan kada možete jesti slatko, ali ne da to pretvorite u ‘epic cheat day’, već da samo pojedete slatko ako se pruži prilika.

2. Pronađite zamjenu

Neki pronalaze spas u voću, neki se bace na slane grickalice, a neki se okreću voćnim jogurtima. Istina je da je jedina zdrava alternativa voće, ali isto tako mi nismo savršeni, stoga je sasvim prihvatljivo da na početku si ‘pomognete’ s ostalim grickalicama. Doduše, pripazite da ne padnete pod utjecaj nečeg jednako nezdravog.

Moja preporuka je da kupite kompot od višanja i običan jogurt, te pomiješate to dvoje. Dobijete slatko jelo koje je puno zdravije od keksa, ali i unaprijed napravljenog voćnog jogurta.

3. Ne dovodite se u napast

Ako si kupujete slatkiše za ‘svaki slučaj’, znajte odmah da ćete to sve pojesti čim dođete doma. Očistite ormare (i ne tako da sve odmah pojedete) i nemojte si kupovati slatkiše i testirati same sebe. Vrlo je vjerojatno da ćete pokleknuti, a onda ćete se samo osjećati demotiviranima za bilo kakav daljnji pokušaj odvikavanja od slatkiša.

Također bi bilo super ako biste izbjegavali situacije koje vas navode na to da jedete slatko, kao što bi recimo bio izlazak na kolače s prijateljima… Jasno vam je zašto.

Što reći za sam kraj, nego da smo tu za vas, ali i da ne odustajete ako se koji put poskliznete. Na kraju, bolje da jedan jedete slatko nego svaki dan!

Copy link
Powered by Social Snap