Pretraga

Sedam krvavo glupih mitova o menstruaciji: Sigurno ste do sada vjerovali barem u jedan

A- A+

Danas se obilježava Svjetski dan menstrualne higijene kako bi se podsjetilo žene svih dobi koliko je važno brinuti o sebi. Osim toga kako funkcionira menstruacija o čemu nas uče u školi na satu Biologije, djevojke najčešće sve ostalo saznaju usput pa nije rijetkost da tako nauče i neke stvari koje nisu točne. Stoga u ovom tekstu razbijamo sedam mitova o menstruaciji.

Foto: Pixabay

1. Ako imaš bolne menstruacije, to znači da si jako ‘plodna’

Bolovi nemaju nikakve veze s plodnošću žena. Postoje žene koje imaju toliko bolne menstruacije da svaki mjesec moraju na hitnu, a istovremeno ne mogu imati djecu.

2. Ne smiješ držati novorođenče dok imaš menstruaciju jer će ‘umrijeti’

Ako bi postojalo natjecanje za ‘Najgoru bapsku priču’, ovo bi definitivno bio pobjednik.

3. Menstrualni ciklusi se usklađuju kod bliskih prijateljica

Iako se vjerovalo da je ‘usklađivanje’ stvarno, novije istraživanje je pokazalo da to ipak samo mit. Ono što se primijeti kao poklapanje menstrualnih dana zapravo je čista slučajnost.

4. Ne smije se prati kosa tijekom menstruacije

Budući ne postoji neki konkretan razlog zašto se to ne bi smjelo raditi, jasno je kako se ovdje radi o još jednom mitu.

5. Ne smije se vježbati ili raditi tjelesni tijekom menstruacije

Učenice nerijetko koriste menstruaciju kao izgovor za izostanak s tjelesne nastave, a nekada se zna dogoditi da određene djevojke znaju imati menstruaciju i nekoliko puta mjesečno samo kako bi se izvukle od vježbanja. No, taj izgovor nije validan jer je umjerena tjelesna aktivnost zapravo poželjna tijekom mjesečnice. Valja napomenuti kako je svaka djevojka različita pa je tako i svaka mjesečnica te su izrazito bolne menstruacije opravdan razlog za izostati s tjelesnog.

6. Ne može se zatrudnjeti za vrijeme menstruacije

Netočno je da se tijekom menstrualnih dana ne može zatrudnjeti. Ovulacija je dosta nepredvidljiva, a samim time i mogućnost trudnoće. Stoga je za sprječavanje neželjene trudnoće i tijekom odnosa prilikom mjesečnice uputno koristiti zaštitu.

7. Ne smije se imati spolno odnos tijekom menstruacije

Kao što smo naveli u prethodnom mitu, ovo je netočno i tijekom menstruacije se može imati spolni odnos uz pravilnu zaštitu, odnosno najbolje je koristiti kondom kako bi se zaštitili od spolnih bolesti i drugih infekcija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap