Pretraga

Sedam stvari koje morate napraviti u prvom tjednu novog semestra

Počeo je novi semestar, a s njime su došle i nove obaveze. Kako biste bili pažljiviji i doveli stvari u red, pripremili smo vam listu sedam stvari koje morate napraviti u prvom tjednu novog semestra.

foto: Charles | Unsplash

Novi semestar, novi izazovi… I stare brige. Kako bismo vam olakšali početak još jednog semestra, izdvojili smo nekoliko stvari koje biste mogli napraviti prvi tjedan nastave.

Pa krenimo redom…

1. Provjerite raspored

Nemojte si dozvoliti da dobijete besmislene izostanke samo zato što niste znali kad je koje predavanje. Prije svega, proučite raspored kako biste mogli doći na vrijeme. I pripazite na sat…

2.  Nabavite rokovnik

Da kasnije ne bi bilo zaostataka, potrebno je sve napraviti na vrijeme. Zato vam savjetujemo da nabavite rokovnik ili još bolje – koristite prednosti alata poput Google Kalendara. Ako si na vrijeme zapišete sve obveze, lako ćete izbjeći ‘kašnjenja’ i dodatne komplikacije. Planirajte na vrijeme.

3. Odredite prioritete

Budući da često nemamo dovoljno vremena za sve što bismo voljeli/htjeli, potrebno je odrediti što nam je to bitno u životu. Kako već studirate, poželjno je očekivati kako vam faks mora biti na visokom mjestu (ne pišem ovo samo jer je tekst o početku semestra). Postavite faks tamo gdje mu je mjesto u vašem životu. I držite se ljestvice.

4. Riješite se ‘starih briga’

Kako biste se neometano mogli posvetiti nastavi koja upravo počinje (ili će tek početi), prvi tjedan novog semestra odlično je vrijeme da se riješite svega  što bi vas moglo ometati u posvećivanju nastavi. Što bi to bilo? To morate otkriti sami.

5. Vratite knjige i platite zakasninu u knjižnici

Kad-tad knjige će vam zatrebati. Nemojte se dovesti u situaciju da ne možete posuditi potrebnu literaturu jer niste vratili knjige kad je trebalo. Ako ste se ikada našli u situaciji da se ne možete sjetiti gdje se nalazi knjiga koju ste dužni (ili kome ste je vi posudili), znate kakav je to osjećaj. Vratite stoga knjige na vrijeme. I naravno – platite zakasninu!

6. Nova frizura

A zašto ne? Iznenadite sebe, ali i kolege po povratku na fakultet. Promijenite frizuru, a možda i neke druge stvari.

7. Počnite s treningom

Iskotistite stvaranje rutine nastale zbog obaveza vezanih uz predavanja za stvaranje rutina u zdravim navikama. Upišite, primjerice, teretanu ili krenite trčati. Neka početak semestra bude i početak vašeg zdravijeg života.

Za kraj, moramo priznati da smo krenuli s pisanjem deset savjeta, ali smo zadnja tri odlučili prešutiti. Bolje ne pitajte zašto.