Pretraga

Serija ‘Nemoj nikome reći’ nije loša i to je za sada dovoljno

A- A+

Sinoć je prikazana prva epizoda nove HRT-ove serije za mlade ‘Nemoj nikome reći’. Najave o ‘kontroverznim’ temama i ‘žestokom’ humoru nije ispunila, ali ne može se reći da je u potpunosti podbacila. što je i dalje bitan napredak za domaću tv produkciju.

Facebook | Nemoj nikome reći

Kada mi je urednik rekao da bi trebao pogledati novu HRT-ovu seriju za mlade i o njoj napisati osvrt imao sam u najmanju ruku podvojene osjećaje.

Kao prvo, dio nedjeljne večeri, koja je ionako visoko u konkurenciji za najšugaviji dio tjedna, trebalo je provesti gledajući ‘domaću humorističnu seriju za tinejdžere’, što zvuči otprilike jednako primamljivo kao ‘tura penicilina’.

S druge strane, nakon što bih to istrpio, ujutro bi imao lagan posao. Mogao bih uz jutarnju kavu, bez puno dvojbi napisati osvrt koji bi bio literarni ekvivalent kolutanju očima, pokupiti lajkove na račun hejta i vuk sit ovce na broju.

Na žalost, i nakon odgledanog pilota, osjećaji su mi podjednako podvojeni. ‘ Nemoj nikome reći’  ima bezbroj mana, ali je i dalje puno bolja od očekivanog.

Što je dobro?

Da se radi o seriji koja će biti ipak biti malo drugačija moglo se vidjeti već prema uvodnoj špici. Umjesto naručene pjesme neke estradne polovnjače kakva je prirodna ‘domaćoj humorističnoj seriji za mlade’ uvodna pjesma serije ‘Nemoj nikome reći’ je pjesma srpske reperice Sajsi koja gaže ne traži po svadbama u Sheratonu nego puni veliki pogon Tvornice, i ako ništa drugo, barem je relevanta za ciljanu publiku serije. Ta naslovna pjesma zapravo je i najkotroverzniji moment ‘kontroverzne’ serije, jer se u nedjeljnom prime timeu na nacionalnoj televiziji čuje srpski jezik.

Drugi važan trenutak koji seriju ‘Nemoj nikome reći’ odvaja od mulja domaće produkcije je lik Lukasa. On je naime gay, i sama ta činjenica nije toliko revolucionarna na našim televizijama, koliko je sam lik neobičan za jednu domaću seriju.

Imamo dakle lika koji je homoseksualac, ali nije stereotipizirana, pretjerano feminizirana ‘pederčina’ koja progoni glavnu mušku zvijezdu  i služi izrugivanju. Lukas je prav, zdrav, srednjoškolac koji je prikazan kao inteligentan i suosjećajan. Kao takav, poželjan je drugim likovima u seriji, bilo romantično, bilo prijateljski. Što će biti s Lukasom tek ćemo vidjeti, ali sama činjenica da lik homoseksualca u seriji za mlade na prvu nema izrazito negativnu narativnu ulogu već je velik i hvale vrijedan korak.

Glavni lik koji vrlo solidno glumi Mia Anočić-Valentić također je jedna od snaga serije. Iako je vidljivo da su glumci pet do deset godina stariji od likova koje igraju, što je uobičajeno za teen serije svugdje, Anočić-Valentić je relativno uvjerljiva, čemu jako pridonosi i (i veseli) činjenica da nismo morali slušati odglumljeni slavonski naglasak. To bi zasigurno cijelu priču poslalo u otpis.

Iako pokušaji humora češće promašuju nego pogađaju, cijela serija nije cjepljena od duhovitosti. Možda se nećete baš nasmijati, ali zasmiuljiti ćete se sigurno i više nego jednom.

Izdvojeni članak

[TOP 5AK] Glavni glumac Crno-bijelog svijeta otkrio nam je svojih pet najdražih filmova

Što je loše?

Uz sve navedeno, gledajući seriju palo mi je na pamet pitanje ‘Zašto Lidrano nema video sekciju?’. Upravo to  najviše govori o naraciji glavnog lika koji vas vodi kroz priču. Na Lidranu zapravo prolaze i bolji tekstovi.

Cijela ta naracija ima osjećaj deja vua na školsku zadaćnicu koja je ovisno o broju pravopisnih pogrešaka ocijenjena sa 4 ili -5. To je vjerojatno učinjeno namjerno, ali je barem u prvoj epizodi izvedeno bolno prosječno. Ostaje dojam da je ciljana publika u prilagođavanju teksta jako podcijenjena.

Osim spomenutih, ostali su likovi su vrlo plošni, sterilni i stereotipizirani. Nepravedno je o tome suditi prema prvoj epizodi, koja je služila kao svojevrsni uvod i vodič kroz likove, ali teško je iz prikazanog zamisliti bilo kakav netipičan zaplet, a i za humor će izgleda biti zadužena naracija a ne likovi sami.

Kamera i režija silno se trude seriji biti dinamični i ‘mladenački’ ali uspijevaju samo izazvati morsku bolest i prečesto od sebe rade aktera, upadaju u prvi plan i više smetaju nego koriste.

Sve u svemu, svijetli trenuci koji probijaju basic narav serije su prerijetki i ne uspijevaju unijeti dovoljno boje u sivu kašu svega navedenog.

Sve u svemu

Blagonaklonih 6,8 na IMDB ljestvici.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

PREMIJERA – 22:30 #HTV1 Moj HRT … odbrojavamo sitno…

Posted by Nemoj Nikome Reći on 18. listopad 2015

Share via
Copy link
Powered by Social Snap