Pretraga

Sezona rokova je tu: Studenti nam otkrili kako ih preživljavaju

A- A+

Znate kako kažu, sezona lova je otvorena? E pa rokovi samo što nisu. Kreće to najdepresivnije i najstresnije vrijeme godine, kada se svaka odluka ponovno preispituje – od odabira studija, pa do same činjenice da smo odlučili studirati, sve je pod jednim velikim upitnikom.

Siora Photography, Unsplash

Onima koji još nisu okusili te čari studentskoga života, vjerujte, ne propuštate ništa. Onima kojima tek slijede prvi rokovi… Pripremite se na to da vas slome. Bez obzira na to jeste li semestar proveli kao vrijedan student ili ste cijelo vrijeme proveli na kavi u lokalnom kafiću, umrijet ćete sada.

Izdvojeni članak

Kako se mi brucoši nosimo s noćnom morom zvanom ispitni rokovi

Djeluje super to što možete birati koje ćete predmete kada izaći, ali istina je da se nikada nećete naći u situaciji da vam je sve lijepo raspoređeno. Najčešće će vam se dogoditi da su vam upravo najteži ispiti na isti dan, ili u najmanju ruku, jedan nakon drugoga. I naravno, onda će oni lagani ispiti biti svakih deset dana, tako da i ako planirate riješiti sve odmah (što nećete uspjeti u 98% slučajeva), i dalje nećete uspjeti imati više od 5 slobodnih dana između rokova i novog semestra.

Moj omiljeni ‘specijalitet rokova’ jest činjenica da pri slaganju rasporeda i planiranju odlaska doma, uvijek zaboravim na dvije poprilično bitne i jednako toliko nepredvidljive stvari – usmeni ispiti i seminari.

Raspad sistema

O da, osim što upravo živim životnu krizu zato što moram prepravljati seminar i trošiti vrijeme na to koje nemam predviđeno u svojem rasporedu, nisam uopće planirala na to da gotovo pa svi kolegiji koje slušam, imaju i usmeno odgovaranje. Nije problem u tome što se mora još i to odraditi (naravno da je), već u tome što moram računati da se ne mogu skupiti doma sekundu kad napišem zadnji ispit, već moram čekati usmeni… Koji će biti najavljen dan prije (ili taj dan).

Rokovi nisu ni počeli, a već se stresiram. I znam da nisam jedina, svi smo već u tom grču koji službeno započinje sljedećeg tjedna. Možda smo mi stariji studenti u tom grču zato što znamo što nas čeka, ali brucoši su u grču upravo zato što ne znaju što ih čeka. Zato što ne znaju kako preživjeti ovo nadolazeće razdoblje.

Kako bismo olakšali svima, ne samo brucošima, već jedni drugima, skupila sam nekoliko dobrih ideja za držanje morala za vrijeme rokova. Nije do toga hoćete li učiti 74 sata dnevno ni hoćete li položiti sve ispite, već do toga da cijelo to vrijeme i dalje imate neku nit vodilju koja vas drži živima. Pa evo nekolicine najboljih odgovora

‘The best of’

– Napolitanke. Vjerojatno je to razlog zašto se za vrijeme rokova nenormalno udebljam, ali barem ih preživim. Nekad je bitnije preživjeti nego išta drugo, Ana (21).

– Kava. Jednostavno ne mogu bez nje ni inače, a kamoli sada. Mislim da dnevno popijem barem litru kave, ako ne i više kada moram biti budna cijelu noć, ili još gore, ustati se razno za neki ispit, Dita (20).

– Vodim se jednom jedinom misli: što prije riješim sve, to prije mogu ići doma. Možda to nekima nije dovoljna motivacija, ali meni je u ove dvije godine bila i više nego dovoljna, Martina (20).

– Da nemam svoje prijatelje, stvarno mislim da ne bih uspio preživjeti ovo što dolazi. Iako su rokovi, uvijek nađemo vremena za bar jednu kavu. Nije to ništa extra, taman nam dođe da se malo opustimo i dođemo k sebi nakon svog učenja, Luka (21).

– Kad dođu ispitni rokovi, obavezno si odaberem neku seriju koju ću gledati. Ne znam koliko je to pametno, ali motiviram se tijekom dana tako da si govorim da ću nakon dva sata učenja pogledati epizodu od dvadeset minuta, i u većini slučajeva je dobro. Osim kada me ponese pa se tih dvadeset minuta pretvori u dva sata, ali najčešće uspijevam izbjeći takvu situaciju, Nikolina (23).

Postoji milijun i jedan način nošenja sa stresom (zato što su ispitni rokovi drugo ime za stres), a ovo su neki od njih. Disclaimer!! Ne tvrdim da su to zdravi načini, samo prenosimo razne ideje… A kako se vi nosite sa stresom?

Sezona rokova je tu: Studenti nam otkrili kako ih preživljavaju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap