Pretraga

Kako si olakšati srednjoškolske dane: Bivši srednjoškolci si poručuju bitne stvari

A- A+

Srednja škola je vjerojatno jedno od najtežih razdoblja u životu svakog pojedinca. Već i prije nego što dođemo u srednju školu, po prvi put se nalazimo pred velikim izborom, koji kasnije ima ogroman utjecaj na nas – od toga u kakve ćemo ljude izrasti, pa do toga što nas čeka nakon srednje škole.

učenik

Učenik foto|pixabay

Uz tu odgovornost, u srednjoj školi nas čekaju prve ljubavi, prijateljstva koja će možda trajati zauvijek, ali i totalna fizička promjena. Jedno je sigurno: na kraju srednje škole neće biti ista osoba koja ste bili kada ste ju upisali.

Često se nađemo pod svakakvim pritiscima društva, ekipe, roditelja, a i sebe samih, pa je sasvim razumno da se mnogi ne sjećaju srednje kao najljepših dana. Ipak, postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste si olakšali. I nećemo sada davati savjete koje ste već vidjeli na sto mjesta.

Za naše savjete odlučili smo pitati bivše srednjoškolce, a danas ‘odrasle’ ljude, što bi oni poručili srednjoškolskom sebi, kako bi si olakšali te dane, ali i pripremili se bolje za one koji dolaze. I da vas upozorimo… Bilo je svakakvih savjeta.

‘Uči više da dobiješ stipendiju’

Izdvojeni članak
učenik

Studenti nam priznali što im najviše fali iz perioda dok su išli u srednju školu

Prvi savjet nam je udijelio Teo (24), koji je ovu priliku shvatio ozbiljno: ‘Postoji mali milijun stvari koje bih si poručio, ali mislim da bi najbitnije bilo nešto što će mi kasnije pomoći, a to – uči više da dobiješ stipendiju. Znam da su se neki iz moje ekipe malo više trudili oko škole i praktički kroz cijelo školovanje imali pravo na razne stipendije, a ja nisam. Nije mi to stvaralo nikada ozbiljan problem, ali da bi bilo lijepo imati svaki mjesec neke svoje, sigurne novce..Bilo bi!’.

Katja (29) bi samoj sebi poručila da više cijeni slobodno vrijeme: ‘Kada si u srednjoj, imaš toliko slobodnog vremena i misliš da će to zauvijek biti tako. A onda dođeš na faks i shvatiš da i slobodno vrijeme koje imaš, nikad nije zaista slobodno… Poručila bih samoj sebi da pametnije iskoristim slobodno vrijeme koje imam: bilo da se radi o čitanju ili nekakvom izazovu, kao naučiti svirati instrument. Da, još uvijek nisam prežalila što ne znam svirati gitaru, a danas zaista nemam vremena za to’.

Tijana (22) bi pak samoj sebi dosta olakšala stvari, a ne zakomplicirala ih, pa bi si poručila sljedeće: ‘Prepisuj koliko možeš, što više markiraj i samo krivotvori ispričnice’. Ovo naravno nije savjet za slijediti, osim ako ste jedna od onih osoba koje su uvijek prisutne na svakom satu, spremne za svaki ispit i odgovaranje… Super je shvaćati školu obavezno, ali.. Pustite si malo mjesta za disanje! Mada ne bismo preporučili krivotvorenje ispričnica…

Damjan (28) se također držao sličnog pristupa, pa bi samom sebi poručio da manje pohađa nastavu: ‘U srednjoj sam uvijek bio onaj koji je shvaćao sve preozbiljno i bio sam prisutan na svakom satu. Jedne godine sam čak dobio posebnu pohvalu zato što sam imao manje od 20 izostanaka kroz cijelu godinu. Sada vidim da mi par sati više ili manje provedenih u školi zaista ne bi činilo nikakvu ozbiljnu razliku. Definitivno ne bih bio ‘taj tip’ kada bih danas krenuo u srednju’.

‘Pripazi na te ‘nebitne’ trenutke’

Jedna od onih osoba koja je voljela srednju školu je bila i Tina (27) koja nam je rekla kako ne bi gotovo pa ništa mijenjala ni poručivala samoj sebi, osim možda da više cijeni obitelj: ‘ Kada kreneš na faks, najčešće se odseliš od kuće, barem ja jesam. Na prvu mi je bilo super to što sam sama i imam svoj mir, ali sam vremenom shvatila da mi fali moja obitelj,  i to dosta. Još uvijek se često čujem i vidim sa svima, ali rijetko kada imamo obiteljski doručak, kao što je bio običaj dok sam bila u srednjoj. Tada nisam znala cijeniti te trenutke, pa bih vjerojatno rekla samoj sebi da malo više pripazi na te ‘nebitne’ trenutke..’

Malo savjeta je imao i Josip (26), koji je kroz srednju radio dosta gluposti, kako i sam kaže: ‘Zaista nisam bio najpametniji i bio sam toga i tada svjestan (donekle). Sjećam se da sam se jako brinuo oko svega i ono, bez veze si razbijao glavu oko stvari koje su bile fakat gluposti. Danas sam sasvim sretan i zadovoljan, što znači da nisam ništa kritično napravio u te četiri godine, pa bih si poručio da ne žalim ni za čim. Doduše, vjerojatno se ne bih poslušao zato što tada nisam nikoga slušao’.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Faks vs srednja škola

I za sam kraj smo pričali s Mihaelom (29) koja nam je dala, možda i najbitniji savjet: ‘Nemoj odustajati. Nastavi dalje i sve će sjesti na svoje mjesto. Možda ti se tako ne čini sada, ali bit će. Zvuči otrcano, ali zaista će sve biti u redu na kraju. Upisat ćeš faks koji želiš i završit ćeš ga, a zatim ćeš naći posao koji te veseli. Ostat ćeš si dobra s BFF iz srednje i zaboravit ćeš na onog ‘debila’  o kojem sad razmišljaš. Stvarno će biti sve okej, samo nastavi uvijek dalje!’.

Savjeti su to koje su si dali bivši srednjoškolci, a što biste si vi poručili?

Kako si olakšati srednjoškolske dane: Bivši srednjoškolci si poručuju bitne stvari
Share via
Copy link
Powered by Social Snap