Pretraga

Šibenska studentica TTF-a (23) će dizajnirati za Zaru u Šangaju

A- A+

Šibenska studentica Pavla Aleksić (23) je na završnoj godini diplomskog studija kostimografije pri TTF-u u Zagrebu. Međutim, njen je rad već odavno prepoznat te je svoje kreacije izlagala u Parizu, budući da je na međunarodnom natjecanju za mlade dizajnere ušla u svjetskih top 10. Sada joj se otvorio novi izazov u karijeri jer su njene kreacije uočili u Zari pa će tako raditi na dizajnu odjeće za ovaj poznati španjolski brend. I to kao šefica dizajnerskog odjela u dalekom Šangaju. Kada i kako je sve počelo te druge pojedinosti o svojoj kratkoj, ali već uspješnoj karijeri otkriva nam sama.

Foto: Privatna arhiva Pavle Aleksić

Šibenčanka Pavla Aleksić na završnoj je godini kostimografije pri TTF-u u Zagrebu. Međutim sa svojih 23 godine je postigla uspjehe, koje mnogi dizajneri ne dožive kroz cijelu karijeru. Svoju kolekciju je već predstavljala u Parizu, jer je na međunarodnom natječaju za mlade dizajnere ušla u svjetskih top 10. Tamo je stupila u kontakt s predstavnicima tvrtke koja kreira za Zaru. Nedavno su joj se javili te ponudili angažman. Ni manje ni više nego da bude šefica dizajnerskog odjela u tvornici Zare u Šangaju. Uskoro odlazi prvo u Moskvu, a zatim na rad u najveći kineski grad.

Izdvojeni članak

Mlada dizajnerica kreira unikatan nakit i odjeću

Od vrtića znala čime se želi baviti

Pavla je završila preddiplomski studij modnog dizajna, a još joj je preostala završna na diplomskom. Međutim njen interes za modu javio se davno.

– Za modni dizajn se zanimam otkad znam za sebe, uvijek sam znala što želim raditi u životu, još kad sam išla u vrtić. Tako da za mene odabir ovog puta nikad nije bio upitan, rekla nam je odlučna Pavla.

No prvi modni istup imala je u srednjoj školi, a onaj koji ju je vinuo na međunarodne modne piste na fakultetu.

– Moj prvi modno-kostimografski nastup bio je još u srednjoj školi, gdje sam za stotu obljetnicu moje gimnazije napravila performans, s kostimiranim akterima. Zatim sam nastupila na Modnom ormaru, odnosno jedinom strukovnom natjecanju za obrazovane mlade modne dizajnere u Hrvatskoj, koji TTF organizira već 8 godina, govori Pavla Aleksić.

Na ovom natjecanju nije samo nastupila, nego i pobijedila, s tim da valja naglasiti da žiri svake godine čine međunarodni modni stručnjaci.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Apsolventica TTF-a izrađuje neobičan nakit sa životinjskim motivima

No kreiranje odjeće Pavli je samo jedan od interesa

Pavla već ima i svoj modni brend koji je uspjela promovirati i van granica Hrvatske. No, unatoč tome što je već postigla određeni uspjeh, ne živi još uvijek od dizajniranja odjeće.

– Mnoge svoje kreacije prodam, ali ne živim od toga. Sretna sam ako vratim uloženo. Ne proizvodim odjeću u velikim količinama i tek sam na početku, ali ako se voli ono što se radi svakako se treba potruditi, objašnjava Pavla.

Međutim odlazak u Šangaj, zasigurno će promijeniti i ove okolnosti. Naravno i Pavla je svjesna prilike koja joj se zasluženo ukazala.

– Moj najveći modni uspjeh do sada svakako je prilika koju sam dobila, a to je dizajniranje za globalne brendove (Zara, Zara Basic, Zara Women nap. a.). Vjerujem da će mi ovo iskustvo donijeti mnogo znanja i novih vještina, rekla nam je Pavla.

Mlada i uspješna studentica, unatoč uspjehu s kreiranjem odjeće nije ograničena na samo ovaj segment umjetničkog izražavanja.

– Osim kreiranja odjeće, izrađujem i nakit, kreiram cipele, bavim se fotografijom, poezijom, filozofijom i ilustriram Uz to kreiram i oglavlja, te radim skulpturarne kostime, govori svestrana Pavla.

Ima puno dizajnera, čiji joj se rad sviđa, no nema uzora jer smatra da svatko treba razvijati kreativnost na individualni način.

Kao što smo rekli, već ovaj mjesec Pavla odlazi u Moskvu, a zatim i u Šangaj. Možemo joj samo poželjeti puno uspjeha pa možda u skorije vrijeme na policama popularnog high street brenda vidimo i njenih ruku djela.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap