Pretraga

Šifra će se po novom emitirati dva puta tjedno: Interes za ovaj kviz pokazale i zemlje u okruženju

A- A+

U novoj jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije (HRT) kviz Šifra, u kojem možete osvojiti pola milijuna kuna, emitirat će se dvaput tjedno, i to četvrtkom i nedjeljom na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od 20 sati. U šezdeset minuta gledatelji će uz Šifru i u ovoj sezoni provjeravati svoje znanje, a pred natjecateljima je zadatak da u nekoliko faza igre uz znanje ispitaju i svoju sigurnost u to je li upravo odabrani odgovor točan.

izvor fotografije: Dario Njavro|HRT.

Ako niste upoznati, kviz Šifra je domaći autorski projekt, a zanimanje za preuzimanje su već pokazale i televizije država u okružju.

– Sve nas je iznenadila reakcija nakon prvih nekoliko emisija, ali to samo dokazuje da je danas protok informacija nevjerojatno brz. Sve se zna i dobro da je tako. Na nama je zadatak da u drugoj sezoni nastavimo raditi na ovome formatu i njegovoj daljnjoj promociji, istaknuo je voditelj Joško Lokas u HTV-ovu priopćenju odaslanom medijima.

Kolokvijalno ga nazivamo kurikularna reforma

Izdvojeni članak

Počinje novi kviz na HTV-u: Moguće osvojiti 500 tisuća kuna!

Šifra je zabavni kviz s privlačnim audiovizualnim rješenjima, koji u sebi spaja strategiju i rizik. Natjecatelj odgovara na pitanja općega znanja u tri kruga kviza, kako bi došao do završne igre.

– Kada smo smišljali igru, vodile su nas dvije osnovne ideje. To su vjera u vlastito znanje i kontekst znanja. Sumnja je ključ naše igre. Ako ne vjerujete u ono što znate, vrlo ćete lako otići u krivome smjeru; isto tako, ako vjerujete u nešto što je krivo, nećete dobro završiti, baš kao i u životu. Tako se i mi u Šifri poigravamo s ljudskom psihologijom i nekim ljudskim osobinama, poput riskiranja i taktiziranja. Ovako napisano zvuči ozbiljno, ali iza svega toga stoji samo igra, pa nam je utoliko lakše. Što se konteksta tiče, mi ga radno nazivamo kurikulna reforma jer od naših natjecatelja tražimo da nam objasne širi kontekst odgovora, što potvrđuje da vladaju temom. Kada ne ide, ili ako vas zatekne pitanje o kojemu ne znate ništa ili znate manje, onda nešto moramo prepustiti i sreći. Negdje mora biti i taj trenutak, objašnjava Joško Lokas.

U prvoj sezoni emitiranja se za sudjelovanje prijavilo preko 5.000 kandidata

Izdvojeni članak

[VIDEO] Sve što ste ikada željeli znati o Potjeri, ali vam prije nije uspijevalo

Budući da igra ima tri kruga, natjecatelji su zatvoreni u tri prstena. Prstenje simbolizira zatvorene krugove koje natjecatelji otvaraju svojim znanjem. Pronalaženjem točne šifre pojedinoga kruga prsten po prsten nestaje. Na taj je način osmišljen središnji element scenografije unutar kojega se i odvija najveći dio igre.

– Kredibilnost nam je svakako dao broj primljenih prijava. Kad krenete s nečim novim, posebice s game-showom, odmah po broju prijava vidite kako stvari stoje. Nakon prve sezone više od pet tisuća osoba prijavilo se sa željom za sudjelovanjem u emisiji. To je vrlo velika odgovornost i nadam se da će što veći broj njih sudjelovanjem u ovoj našoj igri otići kući s nešto novca. Do sada su u emisiji samo dva natjecatelja otvorila zadatak za 500 tisuća kuna, ali obojica su mudro odustali te je svaki kući odnio 125 tisuća kuna, prisjetio se Joško Lokas.

Na kraju istaknimo da uz sve pozitivne elemente, među njima i činjenicu da je kviz autorsko djelo domaćeg tima, mi imamo i jednu kritiku.

Naime, dinamika kviza je dosta spora pa i ljubitelje ovakvih televizijskih formata, Šifra teško priljubljuje uz mali ekran svih 60 minuta, kako to primjerice čini Potjera.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap