Pretraga

Sindikat biciklista organizira prosvjed zbog selektivnog provođenja zakona

A- A+

Sindikat biciklista u petak od 18 sati u Zagrebu održava prosvjed ‘Kaznite odgovorne!’ kojim žele upozoriti na selektivno provođenje zakona kojim se od odgovornosti izuzima Grad kao glavni subjekt planiranja i puštanja u uporabu nepropisne i manjkave prometne infrastrukture, a kažnjavaju građani.

facebook.com

Izdvojeni članak

Provjerite koliko je u ovoj godini prošlo bicikala Zagrebom prema službenom brojaču

‘Kaznite odgovorne!’ tražit će Sindikat biciklista i svi ostali koji im se pridruže u petak od 18 sati ispred sjedišta MUP-a u Zagrebu, na uglu Vukovarske i Savske, te sat kasnije na Zrinjevcu. Kako poručuju iz spomenute udruge, povod prosvjedu su nedavna masovna kažnjavanja biciklista u glavnom gradu, selektivno provođenje zakona kojim se od odgovornosti izuzima Grad kao glavni subjekt planiranja i puštanja u uporabu nepropisne i manjkave prometne infrastrukture te ignoriranje njihovih upita od strane nadležnih institucija.

‘MUP ne obavlja svoj posao pa Grad slobodno ignorira Zakon’

Prema Članku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama promet na svom području uređuju Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, koje je zaduženo i za upravni i inspekcijski nadzor, navode Biciklisti.

– Proizlazi da MUP ne obavlja taj posao, zbog čega Grad Zagreb slobodno ignorira Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Zbog nepropisne signalizacije za biciklistički promet evidentirali smo i više prometnih nesreća. Promet pješaka i biciklista, koji slove kao najugroženiji sudionici prometa, neozbiljno se shvaća. Licemjerno, policija mjesta na kojima signalizacija za biciklistički promet izostaje zbog nemara Grada Zagreba odabire za akcije nadzora biciklista. Kažnjavate bicikliste za propuste Grada Zagreba i upućujete ih da voze kolnikom brzih cesta, stoji u upitu koji je Sindikat poslao MUP-u prije tjedan dana, a na koji još nisu dobili odgovor.

Pozivaju i pješake

Na prosvjed se pozivaju i pješaci koji su, zajedno s biciklistima, najugroženiji sudionici prometa.


Pločnici su svedeni na širine ispod zakonskog minimuma, davanjem na
korištenje ugostiteljima za terase kafića, Zagrebparkingu te posljednjih
godina besmislenim povlačenjem žutih crta za tzv. biciklističke staze.
Takav pristup i dalje pogoduje jedino stimuliranju motoriziranog
prometa, a pješake i bicikliste dovodi u nepotreban sukob, poručuju
organizatori prosvjeda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap