Pretraga

Situacija koju nitko ne voli: Tri faze kroz koje prolazimo kada dobijemo poziv s nepoznatog broja

A- A+

Moderna tehnologija nam je omogućila puno toga: od instant dopisivanja i društvenih mreža pa do smiješnih videa. S druge strane, omogućila nam je i nešto što preziremo – pozive. Malo koja stvar može mladog čovjeka izbaciti iz takta koliko telefonski poziv. Pogotovo ako je riječ o nepoznatom broju.

foto: Pexels; NEOSiAM 2021

Kada ste posljednji put izašli iz kuće bez mobitela? Ili otišli u krevet bez da niste pogledali što ima? Ili otišli u drugu sobu, namjerno ostavljajući mobitel? Vjerojatno ni ne razmišljate o tim scenarijima, zato što su to problemi. Ne problemi zato što ste ovisni o društvenim mrežama (dobro, dio problema), već zato što se na mobitelima nalazi apsolutno sve.

Mobiteli su tako postali sve – mobitel možete koristiti kao sat, planer, fotoaparat, diktafon, radio, pomoć pri učenju i još sto milijuna drugih stvari. No, mobiteli su prije svega, i dalje mobiteli. Njihova primarna funkcija jest ta da možete zvati druge ljude. Iako se često čini da je upravo to ono što najmanje radimo s našim telefonima: kada ste posljednji put telefonirali?

Osim što je telefoniranje samo po sebi dosta strašno (zašto su video pozivi manje strašni?), postoje razno razne stvari zbog kojih telefoniranje može postati još stresnije. Kada na primjer morate imati (polu) službeni razgovor za koji se pripremate satima unaprijed, ili kada vas zove netko s nepoznatog broja. Bilo da je u pitanju skriveni broj ili ne – ako nije u vašem imeniku, kritično je.

Vjerujemo da se i vama dogodilo da se u takvim trenucima, kada pogledate na ekran i ne vidite ime, već neke brojeve, da vas to zaista pogodi. Kako se uopće ponašati u tim trenucima? Postoji li ispravna reakcija? Sigurni smo da su to pitanja zbog kojih i vi noćima ne spavate. Vašim patnjama je kraj, zato što donosimo kratki vodič kroz ovo strašno iskustvo.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Razbijene slušalice

Panika

Prije svega, vrijeme je za jednu nezdravu dozu panike. Znate li zašto vas je netko upravo zvao na mobitel? Ne. Znate li tko je to? Ne. Znate li kako je ta osoba došla do vašeg broja? Ne. Znate li što sada napraviti? Ne. Puno je to pitanja na koja nemate u istom trenutku odgovor i zato je sada vrijeme za paničarenje.

To paničarenje izgleda tako da a) ako ste s nekime, pokušavate ih nagovoriti da se jave umjesto vas ili b) ako ste sami, oprezno odlažete mobitel i gledate kako zvoni. Gledate koliko dugo traje zvonjava i razmišljate o tome hoće li ikad doći kraj ovom pokušaju poziva? Na trenutak čak razmišljate o tome da se javite, no zaista je riječ o samo trenutku – puštate mobitel i gledate kako zvoni.

Teško je reći je li veća panika u pitanju ako je zvuk uključen ili ne, te koliko vibracija svemu odmaže. Sasvim sigurno će vam melodija zvuka postati još omraženija, a vibracija će dodati jednu filmsku notu ovoj sceni u kojoj ste glavni junak vi, a antagonist vaš mobitel. Odnosno, osoba koja vas zove, ali možemo i sve svaliti na mobitel.

Provjera

Nakon što je mobitel napokon prestao zvoniti, usudite se ponovno ga uzeti u ruke. Palite ekran i gledate brojeve ispisane na njemu. Sada kada znate da je gotov poziv i kada se panika stišava, počinje drugi naporan proces – morate saznati tko vas je zvao. Ne samo zato što mislite da vas netko možda zove kako bi vam rekli da ste osvojili silne milijune, već zato što je i pitanje otkud toj osobi vaš broj.

Prvo gledate taj broj i pokušavate se sjetiti zvuči li vam poznato. Ako vam ne zvuči (a vjerojatno ne zvuči, tko još uči brojeve telefona napamet?), krećete u potragu. Provjeravate je li riječ o nekom nespremljenom broju iz nekog grupnog chata, zatim šaljete broj najbližima da vidite izgleda li njima poznato, a na kraju se usuđujete i guglati broj.

Guglanje broja izgleda tako da prvo odete na online imenik, u kojem pretražujete broj, a ako tu ne uspijete naći ime vlasnika/ice broja, onda ga doslovno upisujete u Google tražilicu. Bit ćemo iskreni i reći da ako ne možete naći broj na portalu, da ga nećete uspjeti pronaći ni uz pomoć Googlea, koji navodno sve zna.

Povratna informacija

Nakon što (ni)ste saznali tko vas je zvao, vrijeme je da se javite toj osobi, odnosno da odlučite hoćete li se javiti. Vrlo vjerojatno ćete izignorirati cijelu situaciju i jednostavno se nadati da vas više nikada neće zvati, no ako ste jako znatiželjni (što vjerojatno jeste), možda ćete se odvažiti poslati im i poruku. Poziv bi bio previše, ali poruka je već opcija.

U poruci bi bilo najbolje da izbjegnete predstavljanje, osim ako nemate s time problem. Dovoljno je da samo napišete ‘Pozdrav, imam propušten poziv s vašeg broja?’ i moguće je da ćete dobiti odgovor u samo par minuta. I onda ćete vjerojatno saznati da vas je zvao netko koga znati, ali s drugog broja…

Share via
Copy link
Powered by Social Snap