Pretraga

Škare-kamen-papir: Matematičari otkrili tajni uzorak za vječito pobjeđivanje

A- A+

Igra ‘Škare-kamen-papir’ igra se već više od dvije tisuće godina, smatraju stručnjaci. Iako je ona obično dobar način da se odluči nešto između nekoliko igrača, jer se mislilo kako strategija za pobjeđivanje ne postoji, matematičari su nedavno otkrili kako ipak postoji uzorak koji omogućuje konstantno pobjeđivanje u ovoj igri.

Strategija za pobjeđivanje u igri ‘Škare-kamen-papir’ izmicala je matematičarima godinama. Ipak, nedavno istraživanje provedeno na Sveučilištu Zhejiang u Kini otkrilo je uzorak koji se može iskoristiti za stalno pobjeđivanje, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Dobro je znati: Matematikom možete predvidjeti dobitne loto brojeve

Igra ipak nije nasumična kako se čini

Tim istraživača otkrio je kako većina igrača koristi strategiju koja se čini nasumičnom, no sastoji se od predvidljivih uzoraka koje suparnik može iskoristiti kako bi pobijedio.

Donedavno je vladalo mišljenje kako je najbolja strategija za pobjeđivanja birati između tri ‘oružja’ nasumično, što bi prema velikoj broju igara značilo da igrač uvijek ima jednaku šansu da pobijedi ili izgubi.

Ova miješana strategija, također poznata pod nazivom ‘Nash Equilibrium’ znači da svaki izbor ima jednaku vjerojatnost da bude pobjednički u svakoj rundi igre, a to su pokazali i prijašnji eksperimenti.

Izdvojeni članak

Mathway: Web stranica koja rješava matematičke zadatke

Postoji uzorak za pobjeđivanje

Ipak, matematičari su u Kini, uvjereni da je ova igra samo naoko nasumična, krenuli u istraživanje i proveli eksperiment kako bi dokazali da se igra ipak tipično sastoji od predvidljivih uzoraka.

Čak 360 studenata podijeljenih u grupe od šest igrača odigralo je 300 partija igre te su zapisivali rezultate svake runde.

Dr. Wang otkrio je da igrači svake grupe obično izabiru svaku od tri opcije po jedanput, što dokazuje ‘Nash Equilibrium’ koncept.

Ipak, također je otkrio i kako su igrači koji više pobjeđuju skloniji držati se jedne opcije, dok su oni koji ih mijenjaju gubitnici.

Matematičari koji su istraživali teoriju igre ovo ponašanje nazvali su ‘kondicionalni odgovor’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap