Pretraga

Školarcu s protezama umjesto nogu zabranili da igra košarku

A- A+

Bailey Roby, 18-godišnji maturant
u srednjoj školi Highlands Ranch, Colorado, bori se za pravo da nastavi igrati
košarku zasvoju školu nakon što mu je isto zabranjeno jer njegove ‘blade’
proteze predstavljaju opasnost za druge na terenu.

Maturant srednje škole Highlands Ranch, u saveznoj državi Colorado, Bailey Roby rođen je bez lisnih kostiju u obje noge koje su mu iz istog razloga amputirane u dobi od samo šest mjeseci.

Izdvojeni članak

Ogorčeni student regirao pismom na odluku SC-a da izvanrednim studentima uskrati pravo korištenja sportskih objekata

Proteze ‘opasnost na terenu’

Odrastao je sa protezama umjesto nogu ali to ga nije spriječilo da igra košarku. Uz pomoć ‘blade’ proteza kakve je popularizirao Oscar Pistorius nastupao je za svoj školski tim sve dok ove
godine Colorado High School Athletic Association (CHSAA) nije odlučila kako
naveden proteze predstavljaju ‘opasnost po zdravlje’ za ostale igrače na
terenu.

Iako igra već pet godina bez ikakvih problema CHSAA je inicijalno odlučila uskratiti pravo mladome Robyju pravo nastupa do kraja sezone uz obrazloženje kako ne mogu dopustit da sportaš korisit opremu koja po njihovo sudu može potencijalno ugrožavati druge.

Cilj je istaknuti i probleme drugih

Odluka je kasnije promijenjena ali samo utoliko da protivnička momčad može ili ne mora pristati prije same utakmice na to da Roby igra.

– Njihov argument je nečuven. On je savršeno sposoban trčati na terenu, zna svoja ograničenja, a i druga djeca razumiju, kaže Scott Roby, Baileyjev otac i dodaje kako proteze nikada nisu uzrokovale neku ozljedu na terenu.

Obitelj se nada kako će druge škole imati razumijevanja prema Baileyju, a medijskim istupom žele istaknuti probleme i drugih sportaša sa poteškoćama koji se suočavaju sa poteškoćama.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap