Pretraga

Šljokice uništavaju okoliš, ali pronašli smo biorazgradive varijante

A- A+

Iako mnogi od nas obožavaju šljokice i kupuju stvari koje ih sadrže, znanstvenici upozoravaju da bi one trebale biti zabranjene. Još prije dvije godine apelirali su javnosti na ovaj problem, iznoseći podatke o tome koliko loše one utječu na okoliš, posebno preko zagađenja vode. Iako se čini da toj temi nije posvećeno previše pozornosti, neki su se ipak sjetili kako riješiti ovaj problem. Pozitivan primjer je Lush, gdje se može pronaći kozmetika koja sadrži biorazgradive šljokice.

Photo by h heyerlein on Unsplash

 Šljokice se svrstavaju pod mikroplastiku, a to je sva plastika promjera manjeg od 5 milimetara. Nju lako raznosi vjetar, a i često se može pronaći u oceanima, koje zagađuje na razne načine.

Bilo kuda mikroplastika svuda!

Nova studija, objavljena u Nature Communications 15. travnja ove godine, pokazuje koliko lako vjetar može odnijeti mikroplastiku na udaljena mjesta. Istraživanje je provedeno na temelju uzoraka s Pireneja. Odabrano je mjesto koje ne bi trebalo imati doticaja s plastičnim otpadom. Naime, ‘najbliže selo je udaljeno 6km, najbliži manji grad 25km, a najbliži veći grad 120km’, piše The Guardian.

Unatoč velikoj udaljenosti od naselja, na tom su području pronađene velike količine plastičnih čestica. Jedan od članova istraživačkog tima, Deonie Allen, istaknuo je da mikroplastika potencijalno može dospjeti bilo gdje, s obzirom da su ju pronašli na vrhu udaljene planine.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci mijenjaju odnos prema zelenom? Profesori uvode održivi razvoj u naše škole

Radi lakoće kojom ju vjetar prenosi, mikroplastika u konačnici može završiti i u našoj hrani i vodi. Osim toga, svoj put pronalazi i do probavnog sustava morskih životinja, što značajno ugrožava i njihovo zdravlje.

Znanstvenici zagovaraju zabranu šljokica

Znanstvenici su se još 2017. oglasili o tome što misle o šljokicama. Izrazili su svoju zabrinutost radi onečišćenja koje one uzrokuju, te istaknuli da bi one trebale biti zabranjene. Njihova zabrinutost specifično se odnosila na zagađenje voda, a time i životinja koje u njoj žive.

Spomenuli su da ljudi općenito ne doživljavaju šljokice kao nešto opasno, no takva percepcija je pogrešna. Dr. Trisia Farrelly, ekološka antropologinja, požalila se kako je kupcima teško pronaći bolje alternative.

– Dosta mi je toga što se kupce drži odgovornima za izbjegavanje ovih stvari. Mislim, to je doslovno nemoguće. Proizvođači moraju biti odgovorni. Oni moraju koristiti sigurnije, netoksične, trajnije alternative, rekla je.

Izdvojeni članak

Moda guši naš planet – mogu li prosvjedi srednjoškolaca promijeniti industriju?

U Lushu se mogu pronaći proizvodi koji sadrže biorazgradive šljokice

Na njihovoj stranici mogu se pronaći informacije o tome kakva plastika i zašto je štetna za okoliš. Također su istaknuli da njihovi proizvodi više neće sadržavati takve vrste plastika, te će sve šljokice u njihovoj ponudi biti biorazgradive. Na uvođenje biorazgradivih alternativa su se obvezali još početkom 2018., tako da možeš odahnuti!

Ako uđeš u Lush, ne moraš razmišljati koji od proizvoda trebaš uzeti i bi li neki od njih potencijalno mogao naštetiti okolišu. U ponudi se tako mogu pronaći gelovi za tuširanje, bombe za kupanje, te razni drugi kozmetički proizvodi.

Postoje alternative i za one koji žele izrađivati stvari

Sa stranice Eco Glitter Fun mogu se naručiti šljokice raznih oblika, boja i veličina. Na stranici ističu kako su sve šljokice iz njihove ponude biorazgradive i veganske. Njihove šljokice mogu se koristiti prilikom izrade raznih stvari, ali i kao šminka i na razne druge načine.

Osim toga, naručeni proizvodi ne dolaze u plastičnim pakiranjima, nego u održivijim varijantama, jer im je stalo do smanjenja količine plastike koja se općenito koristi.

Šljokice uništavaju okoliš, ali pronašli smo biorazgradive varijante
Share via
Copy link
Powered by Social Snap