Pretraga

Slušanjem tužnih pjesama osjećate se bolje, a evo i zašto

A- A+

Mnogi u trenucima tuge i tjeskobe sebi puštaju depresivne pjesme, i u tome nekako uživaju. Iako na prvu nije logično, istraživanje je dokazalo kako nas tužne pjesme privlače jer potiču uglavnom pozitivne osjećaje. To je, dakako, izvrsno za mentalno zdravlje čovjeka.

Tim znanstvenika sa jednog sveučilišta u Berlinu odlučio se pozabaviti time što stoji iza privlačnosti tužne glazbe. Mnogi u fazama deprimiranosti ne odustaju od melankolične glazbe, a zašto je tako otkrilo je istraživanje u kojem su sudjelovala 772 ispitanika.

Izdvojeni članak

Ova vrsta glazbe čini vas nepobjedivima

Tužna glazba izaziva pozitivne emocije

Svatko od sudionika trebao je odgovoriti koliko često sluša takvu glazbu, u kojim situacijama to najviše čini te kako se pritom osjeća.

Studija objavljena u časopisu PLOS One pokazuje kako tužna glazba izaziva ‘široki raspon složenih i pozitivnih emocija kao što su nostalgija, miroljubivost, nježnost, transcendencija i divljenje’.

Dominantan osjećaj koji je osjetilo 76 posto ispitanika jest nostalgija, dok je na drugom mjestu miroljubivost s 57,5 posto ispitanika koji su osjećali tu emociju.

Svim osjećajima zajedničko je da se radi o pozitivnim emocijama.

Izdvojeni članak

Istraživanje dokazalo: Ne može se učiti uz glazbu, TV ili pisanje poruka

‘Slušanje tužne glazbe može zapravo dovesti do pozitivnih emocionalnih učinaka’

– Kod brojnih osoba slušanje tužne glazbe može zapravo dovesti do pozitivnih emocionalnih učinaka. Tuga izazvana slušanjem takve glazbe nije samo estetski ili apstraktni doživljaj, nego može imati važnu ulogu u ukupnom životnom zadovoljstvu, jer pruža utjehu i regulira negativna raspoloženja i emocije, objasnila je psihologinja Liila Taruffi.

Osim navedenog, studija je pokazala kako velik broj ispitanika tužnu glazbu sluša u trenucima samoće ili emotivnog stresa, što znači da se može raditi o nekoj vrsti samoliječenja.

Najnovija otkrića potvrđuju ranija istraživanja koja ukazuju na to da slušanje tužnih pjesama mijenja kemijske procese u mozgu koji ljudima pomažu prevladati tugu.

Copy link
Powered by Social Snap