Pretraga

Snima se film prema romanu hrvatskog autora s popisa lektire: ‘Otočki’ triler mogao bi biti pravi hit

A- A+

Nakon uspješne prošlogodišnje ekranizacije nagrađivanog romana Osmi povjerenik Renata Baretića, još će jedan naslov hrvatske suvremene književnosti stići na ekrane. Riječ je o Smrti djevojčice sa žigicama Zorana Ferića, koji se s nekoliko svojih djela nalazi na novom popisu izbornih lektira za srednje škole. Sa snimanjem budućeg ‘otočkog’ trilera kreće se ujesen iduće godine, a ta je vijest novinarima najavljena ovog vikenda na Rab film festivalu.

Zoran Ferić /foto: Youtube Screenshot

Smrt djevojčice sa žigicama, jedan od najiščekivanijih domaćih romana već daleke 2002. godine književnika i gimnazijskog profesora Zorana Ferića, sljedeće će jeseni dobiti svoju ekranizaciju.

Ferić je zajedno s redateljem Goranom Kulenovićem napravio scenarij za film, koji će se snimati i odvijati na Rabu, gdje se odvija i radnja uspješnog romana, piše Jutarnji list.

Domaći žanrovski film na ekrane dolazi 2021.

Izdvojeni članak

Novi film Quentina Tarantina srušio rekord u domaćim kinima: Kritičari također imaju samo riječi hvale

Kako navode, projekt je trenutno u visokoj fazi predprodukcije, a među potvrđenom glumačkom postavom nalazi se Ozren GrabarićJelena Lopatić i Borko Perić. Vijest o snimanju, kao i premijeri filma koja se očekuje u proljeće 2021., priopćena je novinarima na prvom izdanju Rab film festivala.

Inače, radnja romana započinje ubojstvom prostitutke nakon čega se otok otkriva kao mjesto gomile bizarnih događaja i dotad neotkrivenih tajni.

Kako fabula pritom zrcali društvene odnose 1990-ih, ovaj će žanrovski film po uzoru na knjigu ići putem postavljanja važnih društvenih pitanja, izvještava današnji tiskani Jutarnji.

Lokacija snimanja filma nije odabrana slučajno. Iako je u romanu otok zapravo neimenovan, da se iščitati da se radi o Rabu, a prema pisanju istog izvora, taj otok ni Feriću nije nepoznat jer ondje ljetuje od 1976.

Otok kao metafora cijele zemlje

Izdvojeni članak

Dugo iščekivani film ostvario otvaranje godine u hrvatskim kinima: U prvom tjednu ga pogledalo preko 62.000 ljudi

– Otok iz moje knjige u tim je vremenima postao i neka vrsta metafore cijele zemlje. (…) Rab nije sunčan otok, već u magli. Takva mu je atmosfera tijekom koje se događa ubojstvo koje potrese čitav otok. Iako se gore, u zaleđu, na Velebitu, istovremeno događa niz drugih ubojstava, ali ona su proizvod rata, a ovdje je radi o kriminalnom činu, govori Ferić za današnje izdanje Jutarnjeg.

Unatoč tome što mu, kako kaže za isti izvor, pisanje scenarija nije išlo glatko, uspio se s redateljem Kulenovićem nadovezati u idejama i surađivati u prilagođavanju teksta.

Zbog “briljantnih Ferićevih detalja” s mnoštvom crnog humora i bizarnosti, istražit će se hoće li ovaj film biti mamac za domaću, ali i publiku u regiji, kazao je Kulenović, prenosi Jutarnji list.

Copy link
Powered by Social Snap