Pretraga

Splitski gradonačelnik epski pogriješio: Pročitajte što je rekao o Juditi

A- A+

Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, održao je govor povodom otvaranja Marulićevih dana. Oslanjajući se na inspiraciju koju vuče iz srca i duše, govor nije htio napisati na papir, pa mu se omakla pogreška – Juditu je nazvao prvim hrvatskim romanom. No, shvatio je da je pogriješio, pa je kasnije u govoru Juditu opisao kao ‘literarno djelo’. O situaciji se oglasio i na svom Facebook profilu.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara | Foto: Facebook

Marulićevi dani je festival hrvatske drame, koji se održava oko 22. travnja svake godine, još od 1991.  Na taj je datum 1501. Marko Marulić dovršio Juditu, prvi umjetnički ep napisan na hrvatskom jeziku, o čemu je govorio gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Dokidamo vječnu debatu o Juditi u školi: Nezaobilazna u nastavi sada i u budućnosti

– Kao što znate, Marulić je 22. travnja 1501. završio ‘Juditu’, prvi hrvatski roman. U spomen na taj događaj, kamen temeljac hrvatske kulture, događa se ovaj festival, rekao je Opara, prenosi Slobodna Dalmacija.

Neki od prisutnih okretali su se i šaputali o ovom gafu u nevjerici, što je vjerojatno shvatio i sam gradonačelnik. Kasnije se na Juditu referirao kao na ‘literarno djelo’. Na svom Facebook statusu dodatno je pojasnio ovu nesretnu situaciju.

– Je, falija san, reka san krivo. I eto dogodilo mi se jer ne volin čitat govore nego onako iz srca i duše, bez karte, prenosi Dalmatinski portal.

Splitski gradonačelnik epski pogriješio: Pročitajte što je rekao o Juditi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap