Pretraga

Sportska oprema za Svjetsko nogometno prvenstvo – toksična!

A- A+

Sportska oprema proizvođača Adidas, Nike i Puma, sadrži opasne kemijske tvari, zaključuje novo istraživanje, koje je proveo Greenpeace, uoči nogometnog prvenstva u Brazilu. Testu na niz kemijskih spojeva podvrgnuto je 33 predmeta uključujući kopačke, vratarske rukavice i službenu nogometnu loptu ‘Brazuca’. Evo koji su proizvodi ‘pali’ na ispitivanjima, kršeći čak i ograničenja koju su sami postavljali.

Najveća svjetska ekološka organizacija Greenpeace, provela je testiranje 33 primjerka sportske opreme, uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Zaključeno je temeljem rezultata testova da Adidas, Nike i Puma imaju proizvode s opasnim kemijskim tvarima. Među 33 ispitivanim komadima opreme, našle su se kopačke, vratarske rukavice te službena nogometna lopta ‘Brazuca’.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Brendovi sportske odjeće na Svjetskom rukometnom prvenstvu

Popularne ‘Predatorice’ 14 puta toksičnije od dozvoljene razine

Analiza je pokazala da Adidasove kopačke ‘Predator’ sadrže visoku razinu toksičnog PFC-a, koja je 14 puta viša od ograničenja koje je postavio sam proizvođač, stoji u priopćenju za javnost Greenpeacea u Hrvatskoj.

– Tvrtke poput Adidasa opremaju najveće svjetske igrače i tvrde da podupiru i promiču ljepotu igre, ali naša ispitivanja pokazuju da pritom igraju prljavo. Dok njihova zarada u vrijeme Svjetskog prvenstva vrtoglavo raste, bilo bi u najmanju ruku fer da prestanu igrati prljavo, izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] ‘Fudbalerke’ i druge frizure nogometaša

Pojedini spojevi iz proizvoda mogući uzročnici raka

U ispitivanim su komadima sportske opreme, dakle proizvođača Adidas, Nike i Puma, neovisni su laboratoriji pronašli kemikalije poput perfluoriniranih spojeva (PFC), nonilfenol etoksilata (NPE), ftalata i dimetilformamida (DMF). Treba reći da su proizvodi kupovani u zemljama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Ove štetne tvari iz njihovih proizvoda dospijevaju u okoliš te završavaju u hranidbenom lancu. Pojedine kemikalije mogući su uzročnici raka, a mogu izazvati i poremećaje hormonalnog i reproduktivnog sustava.

U 17 od 21 pari kopački te u pola testiranih golmanskih rukavica pronađeni su ionski PFC poput perfluorooktanskih kiselina (PFOA) štetnih za imunološki i reproduktivni sustav.

Poslije ‘Predatorica’, Nikeove kopačke ‘Tiempo’ sadržavale su najveću količinu PFOA u iznosu od 5.93 mikrograma po metru kvadratnom.

Službena lopta svjetskog prvenstva, Brazuka, sadržavala je u sebi NPE, odnosno spoj koji kada dospije u okoliš toksično djeluje na ribe i druge organizme u vodi.

NPE su pronađeni i u više od dvije trećine kopački te u polovici testiranih rukavica, što upućuje na vrlo raširenu upotrebu te kemikalije.
Ftalati i dimetilformamidi (DMF) pronađeni su u svim testiranim kopačkama. DMF, koji se koristi kao otapalo u proizvodnji kopački, klasificiran je kao tvar opasna za reproduktivni sustav koja može biti štetna i u dodiru s kožom.

– Unatoč javnim obećanjima da će isključiti toksične spojeve iz proizvodnje, ni Nike ni Adidas ne rade dovoljno na smanjenju ovisnosti o toksinima. U ime igrača, navijača i ljudi koji su ugroženi zagađenjem vode, tražimo od njih da otkriju detalje o korištenju štetnih kemikalija i objave plan za isključivanje tih spojeva iz proizvodnje, zaključuje Tomić.

Sportska oprema za Svjetsko nogometno prvenstvo – toksična!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap