Pretraga

Spotify, Deezer, Apple Music ili Tidal? Pitali smo studente preko kojeg servisa slušaju glazbu

A- A+

Preuzimanje glazbe na pametne telefone odavno je ‘out’, pa se sve više ljudi i na domaćem tržištu odlučuje na korištenje mnogobrojnih glazbenih streaming servisa. Budući da je njihov izbor dosta velik, upitali smo studente koje servise koriste i kako su zadovoljni.

Foto: Unsplash

Spotify, Deezer, Apple Music, Tidal, YouTube Music, Google Play Music i Amazon Music, samo su neki od glazbenih streaming servisa koje su proteklih godina preplavile ne samo strano, već i domaće tržište. Riječ je zapravo o, u većini slučajeva, uslugama koje funkcioniraju na bazi mjesečne pretplate, što znači da korisnici za njihovo korištenje svakog mjeseca moraju izdvojiti određeni iznos novca. Za neke je to, naravno, deal-breaker, no oni koji se ipak odluče na taj trošak, više se nikad, barem kako tvrde, ne vraćaju na ručno preuzimanje glazbe.

Prema posljednjem istraživanju YouGova, najveći konzumenti glazbenih streaming servisa (SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Indija), za slušanje glazbe i dalje najčešće biraju YouTube. Nakon toga slijedi popularni Spotify, koji je za hrvatske korisnike službeno postao dostupan u srpnju 2020. godine. Kakva je situacija kod nas, nije poznato, no može se pretpostaviti da se uz već navedene velikane na domaćoj listi našao i Deezer te Tidal iza kojeg stoji popularni američki reper Jay Z.

Najpopularniji streaming servisi u Francuskoj. Foto: Screenshot/YouGov

Budući da su slušalice postale neophodan dodatak u džepovima, ruksacima i torbama mladih, odlučili smo upitati studente koje glazbene streaming servise koriste i jesu li zadovoljni uslugama koje im oni pružaju. Najkorišteniji su, barem prema našem ‘mini’ ispitivanju, Deezer, Spotify, Tidal i Apple Music, ponajviše zbog činjenice da je skoro svaki od njih dolazio besplatno ili po povlaštenoj cijeni unutar pretplatničkog paketa nekog od teleoperatera.

Apple Music kao dobar izbor za iPhone korisnike

Svoje iskustvo s Apple Musicom podijelio je Martin Kelemen, student poduzetničkog menadžmenta na VERN-u, koji Appleovu glazbenu streamingplatformu koristi već oko godinu dana, odnosno, kako ističe, otkad je kupio novi iPhone.

– Uzeo sam Apple Music jer imam iPhone i MacBook, a također i zbog činjenice da uz veliki izbor pjesama koje nudi, mogu slušati i preko 6.000 svojih koje već imam preuzeto na uređajima, rekao je Martin te je dodao da, primjerice, na Spotifyu ne bi mogao puštati sve svoje pjesme, jer mu navodno nedostaje mnogo narodnih pjesama koje redovito sluša.

Izdvojeni članak

I vi još uvijek slušate glazbu na YouTubeu? Ovo su najslušanije pjesme u 2021. godini

Iskustvo korištenja Apple Musica, objašnjava nam Martin, zaista je odlično. Korisničko sučelje je lijepo uređeno i intuitivno, no kao nedostatak ističe alat za pretraživanje koji zahtijeva od korisnika da napiše točan naziv pjesme, jer ju inače neće moći pronaći. Sličan problem kod konkurentne platforme, Deezera, navodi i student novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Matija Matković.

– Probao sam Google Play Music, Spotify, YouTube Music i Tidal, no vjerno sam ostao na Deezeru kojeg koristim već oko šest godina, odnosno otkad sam ga dobio besplatno u paketu svog teleoperatera. Deezer ima ugrađen program za prepoznavanje glazbe, tekstove na većini pjesama i gotovo sve pjesme koje ja slušam, objašnjava Matija.

‘Deezer nije imao neke pjesme, a Apple Music mi je skup’

Unatoč tome, ponekad se znalo dogoditi da nedostaje pokoja ex-yu pjesma, no kako kaže Matija, na platformi se može pronaći puno live albuma, što je svakako za pohvaliti. S druge strane, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Andrija Pravdić, probao je koristiti Deezer, no vratio se na Spotify čiji je korisnik još otkad se nije ni razmišljalo da će doći u Hrvatsku.

– Budući da Spotify koristim već godinama, tamo mi je dobro složen algoritam za preporuke. Htio sam prijeći na nešto drugo, no Deezer nije imao neke pjesme koje slušam, a Apple Music mi je jednostavno bio preskup, rekao je Andrija te je istaknuo da mu jedino smeta kada mu Spotify u automobilu ne nastavi automatski puštati pjesme, no nije siguran je l’ to do njega, njegovog mobitela ili pak automobila.

Apple Music. Foto: Unsplash

Najmlađi glazbeni streaming servis u Hrvatskoj upravo je Tidal, kojeg već šest mjeseci koristi Helena Barić, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Odabrala je Jay Z-ovu platformu jer ju teleoperater daje besplatno uz njenu tarifu, a inače bi, kako nam kaže, svakako odabrala popularniji Spotify, kojeg je oduvijek htjela koristiti.

-Prije Tidala koristila sam neke nasumične aplikacije koje su praktički kao YouTube, osim što se glazba mogla slušati u pozadini. Sučelje Tidala gotovo je jednako kao i kod Spotifya, no budući da nedostaje korisnika, tako nema ni nekih playlista napravljenih prema moodu, ključnoj riječi ili slično, zaključila je Helena te je dodala da platforma također nije imala svoj godišnji pregled glazbenih navika, kakav su imali Deezer i Spotify.

Za one koji imaju želju, ali i dalje nisu sigurni koji od ova četiri glazbena streaming servisa odabrati, donosimo pregled njihovih pretplatničkih paketa.

Apple Music

Apple Music nudi pojedinačni i obiteljski paket za 44,90, odnosno 69,99 kuna mjesečno. Uz obiteljski paket pristup Appleovoj platformi dobije čak šest osoba, što se čini izrazito prikladno za dijeljenje troškova. Drugim riječima, šest osoba za svega 12 kuna mjesečno može slušati više od 70 milijuna pjesama uz već postojeću iTunes biblioteku.

Spotify

Spotify, s druge strane, nudi čak tri pretplatnička paketa – pojedinačni za 45, duo za 60 i obiteljski za 75 kuna mjesečno. Svaki od navedenih korisnicima pruža neograničeno slušanje glazbe bez oglasa, a tvrtka nudi i mjesec dana besplatno onima koji još nisu isprobali njihovu Premium uslugu. Kad se obiteljski paket podijeli na šest osoba, ispadne za oko jednu kunu skuplji od Apple Musica, no pretpostavljamo da je puno lakše naći zainteresirane za Spotify, nego za Appleovu platformu.

Spotify. Foto: Unsplash

Deezer

Deezer zainteresiranim korisnicima nudi tri plaćena i jedan besplatni pretplatnički paket. Deezer Premium košta 45 kuna, a Family i HiFi paket dijele cijenu od oko 68 kuna mjesečno. Uz Family paket, kao i kod drugih servisa, šest osoba može pristupiti Deezeru, a HiFi omogućuje najveću moguću kvalitetu glazbe, što će se izrazito svidjeti audiofilima, ali će, naravno, doći i uz veću cijenu. Besplatni je paket poprilično oskudan značajkama te je pun reklama, stoga ga ne preporučujemo.

Tidal

Posljednji na listi je ujedno i jedini glazbeni streaming servis koji u svakom paketu nudi HiFi kvalitetu preslušavanja glazbe. Riječ je o Tidalu, koji korisnicima nudi HiFi paket za 38 kuna i nešto kvalitetniju HiFi plus pretplatu za 75 kuna, kojom se među ostalom i u većem postotku podržavaju izvođači koje slušate. Obiteljskog paketa zasad nema, no na nekim tržištima postoji studentski popust od 50 posto, koji će možda uskoro stići i kod nas.

Spotify, Deezer, Apple Music ili Tidal? Pitali smo studente preko kojeg servisa slušaju glazbu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap