Pretraga

Spotify napokon došao i u Hrvatsku: Isprobali smo najpoznatiji streaming servis glazbe

A- A+

Prije koji dan je jedan od najpoznatijih svjetskih streaming servisa, Spotify, napokon stigao i u Hrvatsku. Radi se o servisu koji bi mogao uvesti reda u digitalan svijet glazbe, ali i napokon stati na kraj ilegalnom skidanju sadržaja. Nismo si mogli pomoći, jednostavno smo morali isprobati aplikaciju, kako bismo vidjeli u čemu je stvar.

foto: Pixabay

Postoje nekoliko stvari koje su bitne u svijetu Spotifyja, a koje ćemo odmah naglasiti, kako ne bi došlo do zabune. Radi se o aplikaciji koja je besplatna za sve korisnike, ali postoji i premium opcija koja se plaća, no glazbu je moguće slušati i bez premium opcije. Jedina bitna razlika između premium opcije i obične jest ta što bez premiuma ne možete slušati glazbu ako niste spojeni na Internet.

Izdvojeni članak

Vodeći streaming servis objavio naslov najslušanije pjesme

Druga bitna stvar za naglasiti jest ta što glazbenicima i svima koji uploadaju stvari na Spotify, je plaćeno slušanje njihovih pjesmi. Ako niste već primijetili, kod svakog glazbenika piše koliko puta su slušane njihove pjesme. Nažalost se ne radi o velikim novcima, no svakako je više od 0, koliko dobiju kada ilegalno skinete njihove pjesme.

Treća bitna stvar za Spotify je ta da ga možete instalirati na svim uređajima, pa čak i novim Huawei mobitelima bez GMS-a, kao što je i meni uspjelo. U službenoj App Gallery će vas preusmjeriti na link na kojem možete sigurno i pouzdano preuzeti aplikaciju te ju instalirati na vaš mobitel. Sad kad smo to riješili, da krenemo na samo korištenje Spotifyja.

Povezivanje s Facebook računom

Čim preuzmete aplikaciju, nudi vam da se povežete sa svojim Facebook računom, pa tada možete dodati prijatelje koji također imaju Spotify račun, i najzanimljivije – možete gledati što slušaju, odnosno koga prate.

Sljedeća stvar koja se događa jest da vam Spotify nudi po nekoliko glazbenika iz svakog glazbenog žanra, kako biste personalizirali svoj račun. Bitno je da odaberete samo glazbenike koje slušate, zato što će vam se nova glazba predlagati po tome što ste sada odabrali. Naravno, uvijek možete followati (pa i unfollowati) glazbenike, ne možete sada napraviti kardinalnu grešku.

Osim glazbe, na Spotifyju možete slušati i razne podcaste, što vam je možda jednostavnije nego na YouTube-u, gdje morate uvijek biti u samoj aplikaciji. Spotify može reproducirati glazbu iz pozadine i ima svoju malu traku koja vam se pojavljuje među obavijestima, pa možete zaustaviti, pokrenuti, preskočiti ili vratiti pjesmu.

foto: screenshot Spotify

Personalizirana stranica

Kada uđete u samu aplikaciju, prvo će vam se prikazati personalizirana stranica, na kojoj se svaki dan nalazi druga vrsta glazbe. Ono što me je oduševilo jest to što svaki dan mi se nudi novi Daily Mix, i to nekoliko njih, razvrstani po raznim žanrovima glazbe koju sam naznačila da volim slušati.

Super je to što ne radi playliste samo s pjesmama glazbenika koje ste naznačili, nego dodaje i neke nove, pa sam tako u tri dana korištenja aplikacije otkrila barem sedam novih izvođača koji su me baš skroz osvojili.

foto: screenshot Spotify

Osim tih playlista, nudi i one na kojima se nalaze trenutno najslušanije pjesme, nekoliko playlista s kojima vas pokušavaju nagovoriti i da poslušate nešto van vaše comfort zone, odabir urednika, ali i novi izvođači. Sve skupa, vrlo detaljna, ali i raznovrsna ponuda koja će vam se sigurno svidjeti.

I domaći izvođači

Naravno, ono što se vjerojatno pitate jest nalaze li se i domaći glazbenici na ovoj platformi, i odgovor je – da. Nemoguće je reći nalaze li se baš svi, no recimo da ako ste fan Vojka V ili S.A.R.S.-a, ali čak i starijih bendova poput Parnog Valjka ili Ekaterine Velike, nećete imati problema s nalaženjem i slušanjem njihove glazbe.

foto: screenshot Spotify

Također, nema nikakvog zastajkivanja ili slučajnog pronalaženja neke loše snimke – sve pjesme su u HD kvaliteti i imaju sve informacije na sebi, a neke čak imaju i animirane videe koji se prikazuju u pozadini playera dok slušate glazbu.

Sve u svemu, aplikacija nas je zaista oduševila i to na svakom mogućem planu, a naravno najveći plus je što napokon možemo podržati svoje omiljene izvođače, i to samo zbog naše dobre volje. Revolucija u svijetu glazbe počinje  sada!

Spotify napokon došao i u Hrvatsku: Isprobali smo najpoznatiji streaming servis glazbe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap