Pretraga

Srednjoškolac roker: ‘Najteže je pronaći kvalitetne osobe za bend’

A- A+

Kad prvi put uzmete gitaru u ruke ili zapjevate pred ogledalom i shvatite da to čak i zvuči dobro – dolazi postupak traženja benda. To nije nimalo jednostavan posao, a često puta je potrebno postavljati svoje oglase na brojne glazbene oglasnike. Čak i kad pronađete bend među društvom, to može imati negativnih posljedica. Provjerili smo s tinejdžerom Filipom Turčićem kako se snalazio u četiri benda u kojima je pjevao i svirao rock glazbu te koji savjet ima za mlade ljude željne dobre svirke.

izvor: osobni arhiv

Karizmatičan, komunikativan i talentiran, tako bi se mogao opisati 16 – godišnji Zagrepčanin Filip Turčić, koji je do drugog razreda srednje škole promijenio čak četiri rock banda. Filip nam je ispričao koju glazbu voli, kakvo je stanje na tržištu s mladim glazbenicima i kakav je postupak kad srednjoškolci žele pronaći bend, a ne uspjevaju naći članove među prijateljima.

Izdvojeni članak

Pjevanje u bendu: Od hobija do sjajnog ljetnog posla

Tek mu je 16, a već je svirao u četiri benda

Učenik drugog razreda Ekonomske škole Benedikta Kotruljevića s pravom javnosti već pet godina se bavi glazbom, a stigao je promijeniti čak četiri benda.
– Sa svakim sam bendom svirao drugačije. U prvom sam svirao godinu dana i to bubnjeve, a bio sam i glavni vokal. Svirali smo hrvatski rock i autorske pjesme, a zvali smo se Klutura, kasnije Novi svijet, sa smijehom se prisjeća tinejdžer Filip.

Od prvog benda naučio je svirati ritam gitaru i poboljšao svoje pjevanje, te skupio niz iskustva. U zagrebačkim rock klubovima je imao niz koncerta u punk rock fazi kad je svirao bubnjeve. Danas Filip svira u bendu Radio Dubrava i to hrvatski rock, a priprema se za rad na autorskim pjesmama.

Izdvojeni članak

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu

Kako izbaciti dobrog prijatelja iz benda?

Šareno iskustvo u sviranju i pjevanju nije lako skupio. Čak i kad u srednjoj školi imaš volje i želje skupiti bend, tek onda počinju problemi. Mnogi tinejdžeri ne mogu lako pronaći sve članove benda kako bi započeli s probama i uopće shvatili mogu li skupa nastupati.

– Teško je naći ekipu za bend, kvalitetne ljude koji znaju pritom i dobro svirati. Najlakše je to napraviti preko veza i poznanstava, ali meni to do sada još niti jednom nije u potpunosti uspjelo, objašnjava Filip.

U tim situacijama najbolje je postaviti oglas na razne glazbene forume i oglasnike preko kojih se najčešće mogu pronaći ljudi koji bi htjeli surađivati. No Filip napominje kako nije moguće da preko noći pronađete i oformite dobru ekipu za gaže.
– Trebate znati što želite svirate, koju vrstu glazbe, koji su vam instrumenti i glazbenici potrebni, koliko želite napredovati s bendom i u konačnici što točno želite postići, savjetuje ovaj srednjoškolac.
Iako je možda najjednostavnije ući u bend s grupom prijatelja, jer se puno lakše dogovori što i kako će se svirati, a svi se poznaju pa nema nekih problema, to svejedno može izazvati i negativne posljedice.

– Ako se nekome nakon određenog vremena ne da svirati ili ne želi ozbiljno napredovati, velik je problem ‘izbaciti’ ga iz benda jer ti je jedan od najboljih prijatelja, objašnjava ovaj ambiciozni srednjoškolac.

Živjeti od glazbe danas gotovo nemoguće

Unatoč kompliciranim situacijama pri pronalaženju benda, ovom tinejdžeru je glazba velika ljubav, pa mu traženje benda nikad nije predstavljalo veliki problem.
– Nije mi teško mnogo vježbati i trošiti svoje vrijeme na glazbu, jer svaki izlazak na pozornicu i pohvala za rad je dovoljan motiv za daljnji trud, poručio je Filip.

Svjestan je da je unatoč tome gotovo nemoguće živjeti od glazbe. Sam bi volio uspjeti, no i ako se to nikad ne dogodi sviranje i bendovi će uvijek biti njegov veliki dio života i najdraži hobi.
Sve to radi i zbog brojnih iskustava u obliku poznanstava i prijateljstava, ali i glazbenog znanja koje je u međuvremenu stekao.

U nastavku možete poslušati video s koncerta ‘Peta gori’ na kojem je nastupao i Filipov bend ‘Radio Dubrava’.

Copy link
Powered by Social Snap