Pretraga

Srednjoškolka iz Županje kreirala maturalne haljine s jednim zajedničkim motivom

A- A+

Učenica 4. razreda županjske Obrthničko-industrijske škole Antonia Župarić – Aničić dizajnirala je kolekciju maturalnih haljina kojom se predstavila na Danima odjeće u Varaždinu. Kombinirala je motive i materijale, a zajedničko je svakoj kreaciji bio leptir, ili više njih. Ovo je inače bila prva kolekcija, maturantice iz Županje, a nada se da nikako neće biti posljednja. Ipak, njeni planovi za studij nemaju baš veze s tekstilom. Je li neke haljine prodala te čime se vodila prilikom kreiranja, otkriva nam sama Antonia.

Antonia Župarić – Aničić je učenica četvrtog razreda Obrtničko-industrijske škole u Županji, na smjeru odjevni tehničar. Nedavno je kreirala kolekciju maturalnih haljina, kojom se uspješno predstavila i na Danima odjeće početkom mjeseca održanim u Varaždinu. Svi njeni uradci su različiti, s jednim zajedničkim motivom – leptira. Nada se da joj ovo neće biti i posljednja kolekcija odjeće, iako ima i druge interese za bližu budućnost.

Izdvojeni članak

Maturantica izbačena s maturalne zabave jer je nosila hlače

Učenice se u haljinama pretvaraju u prekrasne mlade dame

Iako joj je dizajniranje i izrada odjeće struka, Antonia je napomenula kako je u kreiranju važnu ulogu odigrala njena profesorica Ana Božić, koja ju je potaknula na ovaj korak i naučila mnogo toga u četiri godine školovanja.

Leptir nije rijedak motiv na odjeći, a učenica je pojasnila i kako je ona željela predstaviti njegovu simboliku.

– Na tu ideju sam došla tako što je leptir sam po sebi simbol transformacije. On se iz gusjenice pretvara u prelijepog leptira pa se tako isto i mi učenice u tim haljinama pretvaramo u prekrasne mlade dame, rekla nam je Antonia.

Ovu kolekciju isključivo čine večernje haljine, na kojima je učenica radila oko mjesec dana, a otkrila je i koji su važni elementi prilikom izrade jednog komada.

– Moja kolekcija haljina je bila prvenstveno za Državno natjecanje u disciplini modna kolekcija odjevnog tehničara koje je održano u Varaždinu. Uz to sam prije izradila par jakni, haljina, košulja, hlača, suknjica, ali isključivo za vlastitu upotrebu. Za cijeli postupak izrade jedne kreacije je najvažnije prije svega izbor materijala (tkanine), vađenje kroja po veličini, šivanje i na kraju ukrašavanje, govori županjska maturantica.

Izdvojeni članak

Severina srednjoškolki poklonila haljinu za maturalnu večeru

Haljine nisu na prodaju, jer su neprocjenjive

Antonia je jako ponosna na odjeću koju je izradila te ih nema namjeru prodavati. No neće ih niti zadržati za sebe.

– Nisam prodala te haljine, niti ne želim, jer su neprocjenjive. Ta kolekcija ostaje školi za buduće naraštaje, pojašnjava Antonia.

Dodaje i da interesa za haljine nimalo ne nedostaje, a sama još nije odlučila, kako će se odjenuti za maturalnu zabavu.

–  Ne znam hoću li obući neku od svojih haljina, nisam još razmišljala o tome. Možda napravim neku posebnu haljinu za tu priliku kojom ću sviju zadiviti, kroz dvojbu govori maturantica. 

Unatoč zadovoljstvu koje joj predstavlja kreiranje, željela bi da joj zanimanje bude nešto drugo pa tako planira studij izvan tekstilne struke.

– Namjeravam i dalje nastavit kreirati, pokušati smisliti nešto još bolje, ali želim se nečim drugim baviti, a ovo da mi ostane kao hobi. Još se dvoumim, više bi htjela ići raditi, ali kad vidim stanje u državi, ne znam ni sama. Htjela bi upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu, ali još ću vidjeti, zaključuje Antonia Župarić – Aničić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap