Srpskim nogometašima umjesto Bože pravde, puštena Hej Sloveni

Prije polufinalne utakmice Europskog nogometnog prvenstva (U-19) u Litvi između Srbije i Portugala dogodila se nesvakidašnja situacija. Naime umjesto službene srbijanske himne ‘Bože pravde’ litavski je orkestar odsvirao ‘Hej Sloveni’, odnosno himnu bivše Jugoslavije. Iako su bili iznenađeni i uvrijeđeni Srbi su se uspjeli oporaviti, te plasirati u finale Europskog prvenstva do 19 godina.

Screenshot: You Tube

Na Europskim prvenstvu za nogometaše do 19 godina dogodila se u najmanju ruku neobična situacija. Prije polufinalnog susreta između Srbije i Portugala, orkestar je umjesto srbijanske himne ‘Bože pravde’, odsvirao himnu nekadašnje SFRJ ‘Hej Sloveni’. Zbunjeni igrači i stručni stožer Srbije, pričekali su završetak instrumentalne izvedbe, a potom u krugu otpjevali službenu nacionalnu himnu.

Mladi rukometaši Kongoa izgubili svoje, pa igrali u dresovima reprezentacije BiH

Iako su ovakve situacije sa zamjenom nacionalnih obilježja skandalozne, svjedoci smo da se katkada događaju. Nama je najsvježiji primjer onaj od prošlog mjeseca, kada je uoči utakmice između Hrvatske i Bjelorusije na ženskom Europskom prvenstvu u košarci u Francuskoj, umjesto hrvatske zastave na televiziji prikazana srpska.

Za tu nesmotrenost bio je kriv nesavjesni kamerman.

Unatoč neuobičajenom početku, tako važne utakmice kao što je polufinale Europskog prvenstva, ‘orlići’, kako svojim mladim nogometašima tepaju srbijanski mediji, uspjeli su na penale pobijediti Portugal i plasirati se u borbu za titulu, gdje ih očekuje momčad Francuske.

UEFA je poslije ovog skandala, povukla sve snimke spornog intoniranja himne.

Odgovori