Pretraga

Stižu topliji dani: Tri razloga zašto uvijek morate nanijeti kremu za sunčanje

A- A+

Sunčani dani bi nam se uskoro trebali ukazati. Istina je da smo već prošli polovicu svibnja i da smo spremni i za ljeto, a kamoli ne za proljeće. No, i dalje smo u nekom sivilu, kiši i hladnom okruženju. No, jednom kada sunce dođe, neće tako brzo ni otići. Znate li kako se onda ponašati?

foto: Pexels; Moose Photos

Na lijep i sunčan dan, jednostavno je pogrešno raditi bilo što, a da nije upijanje sunčevih zraka. Bilo da sjedite na terasi omiljenog kafića ili da ste u šetnji prirodom, bitno je upijati sunčeve zrake. Nekako je sve odmah lakše, pa i preživjeti razdoblje pred-kraja školske/akademske godine.

Dani su dulji, a noći sve kraće i život je odjednom lijep. Možete bezbrižno izaći iz kuće bez razmišljanja o tome hoće li vam biti dovoljna dva sloja dugih rukava, ili jeste li trebali ipak ponijeti i šal. Topli sunčani dani su vrijeme bezbrižnosti kada je jedina briga jeste li dovoljno vremena proveli na suncu.

Osim što nije – u ljetne dane postoji toliko toga oko čega morate brinuti, da je lista stvari gotovo pa dulja od one zimske. Uz to, čini nam se da je nekako i napornija. Ne zato što zaista je, već zato što su u pitanju stvari ‘za kojima ne idemo’, i koje nam se čine ‘nebitnima’. A ustvari su izuzetno bitne!

Prije svega, ljeti je bitno piti dovoljno vode. Minimum minimuma su dvije litre dnevno (ilitiga osam čaša), a ljeti se preporučuje popiti i povećati to, barem za pola litre. Uz vodu i brigu o tome da ne dehidrirate, važno je paziti i na glavu. Koliko god je upijanje sunčevih zraka divno i smisao života, morate paziti na glavu. Izbjegavajte snažno sunce, nosite kapu i često se sjetite odmoriti u hladu.

Izdvojeni članak

Otkrijte zašto prilikom sunčanja koža tamni

No, možda i najbitnije – nosite kremu za sunčanje. Vjerojatno se sada pitate zašto je to najbitnije, kada je upravo to ono što većina ljudi odlučno ignorira? Vrlo je jednostavno. Koža je naš najveći organ, onaj koji sve drži na okupu. Da ne spominjemo da je upravo stanje tena ono što je mnogima glavna briga. I onda se mackate sa svime i svačime, a ne nosite kremu za sunčanje. Kritično!

Kada je u pitanju krema za sunčanje, bitno je naglasiti da uvijek morate koristiti barem SPF 30. Postoje i oni slabiji, no oni nažalost nisu dovoljna zaštita protiv zračenja. Također, ulja i slične stvari iz ‘kućne verzije’ nisu opcija. To će vam vjerojatno pomoći da dobijete boju, no neće očuvati vašu kožu, a to je ipak prioritet.

Pogotovo je potrebno štiti kožu na licu, koja je ipak nešto osjetljivija negoli na ostatku tijela, ali to ste već i znali. No, kako je lice uvijek otkriveno (osim kada je maska na njemu, što samo pogoršava situaciju), kremu za sunčanje je potrebno nositi uvijek – ne samo na plaži ili kada se idete sunčati. A i na ostatku tijela. Zašto?

Opekline

Koliko puta vam se dogodilo da ste rekli ‘ma ja nikad ne izgorim’ i onda ste nakon pola sata bili crveni kao rak? Opekline od sunca znaju biti vrlo neugodne. U najboljem slučaju, imat ćete jako crvenilo koje će samo izgledati neugodno, a u nešto gorim slučajevima ćete osjećati zatezanje kože te je moguće da dođe do guljenja kože.

Opekline od sunca nisu zabavne nikada, pogotovo ne onda kada utječu na to da apsolutno ne smijete izlaziti više na sunce. Ljeti je to posebno velik problem jer je sunce većinu dana, a vi se morate skrivati u hladu. Svaka nova opeklina je dodatni šok koži koja je ionako stalno u kontaktu s raznoraznim problemima, ne treba joj još i ovo.

Ozbiljne bolesti

Opekline znaju biti jako neugodne, ali su barem prolazne. Nekad će vam trebati dan-dva da se situacija unormali, a nekad i nekoliko tjedana. No, učestale opekline mogu dovesti i do nekih ozbiljnijih bolesti – u krajnjem slučaju i do raka kože. Iako nam se tako ne čini, sunčeve zrake su zaista štetne i treba ih izbjegavati.

UV zračenje je uvijek prisutno, čak i na oblačan dan. Zato je bitno uvijek nanijeti kremu za sunčanje, pa čak i ako su vam samo gležnjevi izloženi. Namažite ih i bezbrižno odmarajte u ‘ljetnim’ danima, bez straha od opeklina, ili nečega još gorega.

Starenje kože

Sada vjerojatno ne razmišljate o tome, ali kroz deset-dvadeset godina, bit će vam žao što niste stavljali kremu za sunčanje. Osim što sprječava pojavu pjegica, ona također pomaže hidrataciji kože i čuva ju od ranog starenja. Vjerujte nam, samo redovito koristite kremu za sunčanje i sve će biti u redu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap