Pretraga

Što ako vas opeče meduza? Zaboravite na legendarnu scenu iz Prijatelja, iz Ruđera objasnili kako postupiti

A- A+

Ovih dana rovinjski Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković zaprimio je više dojava o pojavi meduza uz obalu zapadne Istre. Sazona kreće, na plažama ćemo biti sve češće, no znamo li kako postupiti kada nas meduza opeče. Ne, u tom slučaju ne biste trebali koristiti metodu iz legendarne scene u Prijateljima, iz Ruđera su pojasnili kako postupiti.

Scena iz serije Prijatelji|screenshot: YouTube

Svatko tko je barem jednom pregledao sve epizode megapopularne serije Prijatelji dobro pamti epizodu u kojoj je Monica bila na plaži s Joeyjem i Chandlerom, kada ju je usred tog druženja opekla meduza. Bilo je to vrlo bolno iskustvo za nju, a Joey se dosjetio tobožnjeg rješenja koje je vidio u dokumentarcu – na mjesto uboda potrebno je pomokriti se. On to nije mogao obaviti jer je bio nervozan, pa se na ubod pomokrio Chandler.

via GIPHY

No, serija i fikcija su jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo – metoda mokrenja na mjesto uboda nema znanstvenog uporišta te je običan mit. Budući da se ovih dana uz obalu zapadne Istre može opaziti veći broj meduza, iz Instituta Ruđer Bošković, konkretnije IRIB-ovog Centra za istraživanje mora u Rovinju posjasnili su što je potrebno učinit u slučaju uboda.

– Posljednjih dana zaprimamo učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre. Možemo potvrditi da su među opažanjima identificirane četiri vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea, morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella). Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt sa njima. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod, objasnili su iz Ruđera.

Kupače su pozvali i da na [email protected] ili preko društvenih mreža @CIMrovinj pošalju informacije o opažanjima meduza, koje sadržavaju fotografiju s lokacijom i procijenom broja meduza.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli IRB CIM Rovinj (@cimrovinj)

prijatelji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap