Pretraga

Stres je zarazan, a izvor može biti i gledanje TV-a

A- A+

Stres je jedna od najvećih opasnosti po ljudsko zdravlje, stoga brojni liječnici preporučuju da isti umanjimo koliko god je moguće. No, znanstvenici s Instituta Max Planck u Njemačkoj došli su do spoznaje kako je stres zarazan pa čak i kad gledamo TV možemo pokleknuti pod tim tihim ubojicom.

Koliko god nas drugi upozoravali da je stres uzrok svih zdravstvenih problema te da isti trebamo izbjegavati, ponekad jednostavno na to ne možemo utjecati. Istraživanje provedeno na Institutu Max Planck u Njemačkoj dovelo je znanstvenike do spoznaje da je stres zarazan, piše Daily Mail.

Izdvojeni članak

Nekoliko najčešćih mitova o stresu

Pod stresom i zbog napetosti drugih

Dovoljno je da budete u društvu osobe koja je pod stresom i već ćete tada osjetiti da će napetost prijeći i na vas, a moguće i da će se razina stresa povisiti i dok gledate televiziju. Ovakvi navodi nažalost ukazuju na to da stresu ne mogu pobjeći ni osobe koje se trude voditi bezbrižan i lagodan život.

Tijekom navedenog istraživanja sudionici su rješavali teške aritmetičke zadatke te su bili podvrgnuli intervjuima, dok su ih u to vrijeme nadgledala dva navodna istraživača kako bi pratili razvoj situacije.

Pod takvim uvjetima svega je pet posto ispitanika ostalo mirno, dok se kod svih ostalih razina hormona kortizol znatno povisila.

Izdvojeni članak

Fakultet im otvorio sobu za maženje psića kako bi se oslobodili stresa

– Hormonalna reakcija na stres stvar je evolucije. Kad ste izloženi
opasnosti, vaše tijelo reagira povećanom proizvodnjom kortizola. No, kad
su razine trajno povećane, to nije dobro jer imaju negativne učinke za
imunološki sustav, izjavila je jedna od autorica istraživanja za Daily
Mail.

Nisu lišeni stresa ni gledatelji TV-a

Znanstvenici su također uočili i posebno značajne rezultate kod osoba koje nisu bile pod stresom, nego su samo promatrale druge kojima je povišena razina kortizola. Naime, i te osobe su se ‘zarazile’, to jest kod 40 posto njih također je bio zamjetan povišen kortizol.

Lišeni neugodnog osjećaja napetosti nisu bili ni sudionici koji su bili promatrači putem video-linka. Čak kod 24 posto ispitanika tog tipa rezultati su pokazali da im se povećala razina steroidnog hormona.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap