Pretraga

Student ekonomije svjetski viceprvak u nanbudu

A- A+

Natko Lugarić 21-godišnji je student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te višestruki hrvatski i jednostruki europski juniorski prvak u nanbudu. Ova borilačka vještina novijeg je podrijetla, a zapravo je kombinacija karatea, aikida i juda. Osim nje, Natko je koketirao i s jiu-jitsom te je i u ovoj brazilskoj borilačkoj vještini bio juniorski prvak Hrvatske. Četiri godine trenirao je usporedno nanbudo i jiu-jitsu, ali kada je krenuo na fakultet, shvatio je da se može posvetiti samo jednom, pa se odlučio za nanbudo.

Nanbudo

Ovo je borilačka vještina, koja postoji svega 35 godina. Kombinacija je aikida, juda i karatea s kojim ima najviše dodirnih točaka. Osnovao ju je Japanac Yoshinao Nanbu 1978. godine, a u Hrvatskoj je već 1980. godine osnovan prvi nanbudo klub Gradec. Ova kombinacija sporta i vještine prisutna je u četrdesetak svjetskih zemalja, a vrijedi istaknuti da je Hrvatski nanbudo savez jedan od najuspješnijih. Zanimljivo da se ovim sportom rekreativno bavio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Student treće godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Natko Lugarić višestruki je juniorski prvak u nanbudu, a okitio se i titulom Europskog juniorskog prvaka. Uz nju Natko se bavio četiri godine jiu-jitsom te se uspio i u ovoj borilačkoj vještini popeti na hrvatski tron. U seniorskoj konkurenciji također je osvojio titulu hrvatskog prvaka u nanbudu, a Natku osobno, najdraža je srebrna medalja u interdisciplinarnoj kategoriji, koju je osvojio na svjetskom prvenstvu.

– Nanbudom se bavim već 13 godina. Počeo sam s time kada je bila demonstracija ovog sporta u osnovnoj školi. Ja i dva prijatelja smo odlučili probati. Oni su vrlo brzo odustali, a evo ja nisam do danas, rekao je Natko nešto o svojim prvim nanbudo koracima.

Europski prvak u juniorskoj kategoriji

Ljudi koji se bave jednom borilačkom vještinom, uglavnom vole koketirati i s drugima. Takav slučaj bio je i s Natkom, koji je četiri godine trenirao jiu-jitsu, te je i u ovom sportu uspio osvojiti juniorsko prvenstvo Hrvatske.

Izdvojeni članak

Bivši boksački prvak Europe, sada uspješan student

– Jiu- jitsom sam se počeo baviti dodatno uz nanbudo i trenirao sam u tom razdoblju dva puta dnevno, ujutro ili poslije škole jiu-jitsu, a navečer nanbudo. Kad sam navršio 18 godina počela su ozbiljnija natjecanja u oba sporta i morao sam se odlučiti za jedan od ta dva, pa sam izabrao nanbudo. Njime sam se duže bavio, draži mi je, a u jiu-jitsi i nisam imao šanse ostvariti uspjehe, kao u nanbudou, jer se tim sportom treba početi vrlo rano, a ja sam počeo sa 14 godina, objasnio je Natko Lugarić svoju odluku da ostane vjeran svom prvom izboru sporta.

Najveći Natkov uspjeh u juniorskoj kategoriji je osvajanje Europskog prvenstva u mađarskom gradu Kecskemetu, gdje je bio prvi i u borbama i u katama. Kate su inače demonstracija nanbudo udaraca, koje borac izvodi na strunjačama, a nekoliko sudaca ocjenjuje prezentaciju. Inače, na ovom turniru je Natko proglašen i najboljim natjecateljem turnira.

– Bio sam hrvatski juniorski nanbudo prvak dva puta u borbama i četiri puta u katama te jednom prvi na prvenstvu Hrvatske u jiu-jitsu, govori Natko o svojoj dominaciji u juniorskoj kategoriji.

Unatoč titulama, ne misli se profesionalno baviti niti jednom borilačkom vještinom

Natko trenira četiri puta tjedno, a dodatno se usavršava i svakodnevnim posjetama teretani. Prešavši u seniorsku kategoriju, nastavio je nizati uspjehe. Tako je ostvario drugo mjesto na Svjetskom nanbudo prvenstvu u talijanskom gradu Riminiju, interdisciplinarnom demonstracijom u katama, a šampion Hrvatske u seniorskoj konkurenciji, postao je još dok je bio junior.

Član nanbudo kluba Sunce iz Zagreba, kao najdražeg borca navodi Mirka Filipovića. Njega će uživo gledati 15. ožujka u zagrebačkoj Areni, na turniru najboljih osam teškaša u kick boksu. Tamo će se naći i Badr Hari, legendarni Nizozemac marokanskih korijena, koji je Natku također jedan od dražih boraca.

– Nemam se ambiciju baviti profesionalno bilo kojom borilačkom vještinom, jer mislim da je to u Hrvatskoj nemoguće. Znam puno prijatelja koji su osvajali velike turnire u različitim borilačkim sportovima, a na kraju su završili kao redari u diskotekama, jer nemaju nikakva primanja. Ovom vrstom sporta ili vještine se moraš kod nas baviti isključivo radi vlastitog gušta, rekao nam je Natko nešto o svojim ambicijama i planovima.

Najveću čast u dosadašnjoj karijeri doživio je demonstracijom nanbudo vještina na Gala festivalu u pariškoj dvorani Bercy, kojoj je nazočio i osnivač ovog sporta Yoshinao Nanbu. Inače, ovo je najveći festival borilačkih vještina na svijetu, na kojem su svojevremeno nastupali Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, kao i ostala značajna imena borilačkih sportova.

Student ekonomije svjetski viceprvak u nanbudu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap