Pretraga

Student s otoka Hvara postao prvi balkanski šampion u Men’s Physiqueu

A- A+

Filip Dropulić, 19-godišnji Sućuranin i student Visoke škole za multimedijske tehnologije, prošlog je vikenda postao prvi prvak Balkana na natjecanju Musclemania.

osobna arhiva

Mostar je prošlog vikenda ugostio prvo balkansko izdanje poznatog svjetskog natjecanja ‘naturalaca’ Musclemania na kojem su okrunjeni prvaci u nekoliko disciplina, a o ‘težini’ ovog mitinga dovoljno govori da je ulogu glavnog promotora preuzeo dvostruki europski prvak Adis Jakić.

Među mnogim lijepim, isklesanim i mladim atletama posebnu pozornost je privukao 19-godišnji student s otoka Hvara Filip Dropulić, okitivši se naslovom u disciplini Men’s Physique te osvojivši treće mjesto u kategoriji Fitness Model. Mladi Sućuranin (otok Hvar) svojim prezentacijama osvojio je žiri te iznimnim rezultatom sebi osigurao mjesto za Europsko prvenstvo koje će se održati u Barceloni.

Izdvojeni članak

Tinejžerica osvaja zlatne medalje u body buildingu, ali je i često žrtva napada zbog svog izgleda


Nekoć karataš i perspektivan nogometaš, a danas bodybuilding šampion

– Od svoje šeste godine sam u sportu. Sedam godina sam se bavio karateom u kojem sam postigao dobre rezultate. Kasnije sam se počeo baviti nogometom i odlučio da je to ono u čemu ću ostati, no dogodile su se dvije ozljede koljena zbog kojih sam morao pauzirati duže vrijeme. Naravno, to nije bilo moguće, morao sam se baviti sportom, jer sport teče mojim venama. Ušao sam u teretanu kako bih unaprijedio svoje tijelo kako bih mi performanse bile bolje kada se vratim u nogomet, ali koljeno nije dopuštalo da se vratim, zaljubio sam se u ovaj sport, kako sam primjećivao napredak bio sam još zaljubljeniji i tako ostao u ovome, prepričao nam je Dropulić svoj sportski put.

Uspješan u dvije kategorije

– Ovo je prvi put da se na našim prostorima organizira ovakvo natjecanje iako je Muscelmania poznata svjetska organizacija takozvanih naturalaca. Event u Mostaru bio je idealna prilika za sve one koji sebe ne vide u ‘klasičnom’ bodybuildingu. Prijavio sam se u dvije kategorije, Men’s Physique i Fitness Model (još postoji i Classic Natural Bodybuilding). Men’s Physique je moderni bodybuilding u kojem se traži estetski prihvatljivo tijelo dobrih simetrija, opuštenost i dobru prezentaciju sebe kao atlete. S druge strane u Fitness Model je spojen modeling i fitnessa što bi značilo da je uz isklesano tijelo i lijepo lice potrebno imati imati i izraženu osobnost. Bolji plasmam odnosno prvo mjesto u Men’s Physiqueu je posljedica znatno bolje prezentacije nego što je to bila ona u modelingu. To je i razumljivo jer sam više radio na njoj, priča nam novopečeni šampion.

Dodao je još kako se ovaj sport usprkos predrasudama razlikuje od klasičnog bodybuildinga jer se ne traži pretjerana muskulatura već proporcionalno atletsko tijelo koje je uz dosta treninga prirodnim putem dostižno svakome.

Izdvojeni članak

Žestoka vježba u parku: Street workout osvaja mlade željne dinamičnog i besplatnog treninga

‘Za vrijeme priprema njušim picu na kilometar’

Iako Filip kaže kako je mišičavo tijelo dostižno svakome, njega je ovaj uspjeh stajao mnogo truda i odricanja, a bitnu ulogu igra i specifična vrsta prehrane.

– Prehrana je najbitnija. Ona se bazira na proteinskim obrocima i niskom unosu ugljikohidrata kako bi se tjelesna masnoća držala što niže. Tko prođe jednu pripremu za natjecanje, taj zna što je patnja. Hrana siromašna ugljikohidratima svaki dan te stavlja na kušnju jer nema šećera, a picu njušim na kilometar. Što se tiče treninga, u periodu priprema se baziram na one mišiće koji zaostaju za drugima kako bih izgradio što proporcionalnije tijelo, otkriva nam tajne zanata mladi student Visoke škole multimedijske tehnologije.

Za Dropulićev uspijeh vezana je i jedna ‘rokijevska’ anegdota. S obzirom da je ponudu za dolazak na natjecanje dobio iznenada ovog ljeta je trenirao u zbilja specifičnim uvijetima dosta drugačijim od onih koje ima tijekom godine kada je po splitskim teretanama.

Pripreme u homemade teretani

– Dok sam na fakultetu imam gdje trenirati, ali u ljetnom periodu idem na otok Hvar gdje nema teretane. Kako sam u to vrijeme dobio ponudu da se natječem odlučio sam stvari uzeti u svoje ruke. Želja je bila toliko jaka da sam uz veliku pomoć svog djeda stvorio pristojnu homemade teretanu gdje sam se spremio za ovo natjecanje te zahvaljujući tome pobjedio, s ponosom prepričava naš sugovornik.

Osim što je vrlo perspektivan sportaš Filip Dropulić ruši i predrasude o atletama te paralelno sa sportskim uspjesima bilježi i one akademske. Kako sam kaže, nije lako uskladiti studentski život u ‘tuđem’ gradu s žestokim treninzima no predan je svojim ciljevima i kad je čovjek dobro organiziran sve s može.

Lijepi obiteljski geni

Veliki Filipov rezultat nije prvi dokaz dobrih gena u obitelji Dropulić. Naime, njegova starija sestra Valentina zabilježila je sjajno dostignuće u hrvatskom izdanju Top modela i bila vrlo blizu toj tituli. Mlađi član ovog bratsko-sestrinskog para nastavio je nizati uspjehe u modelingu i sigurni smo da neće tu stati.

– Moji planovi za budućnost su da završim fakultet, da guram u ovom sportu koliko god mogu, i pokušam uskladiti to dvoje. Kad se fakultetske obveze zahuktaju raspored radim iz dana u dan kako bih se prilagodio studentskim obvezama. Učenje, prehrana i trening jedina su mi okupacija u tom periodu, zaključio je Filip dodavši za kraj da ‘ako želiš uspjeti, moraš to htjeti više nego htjeti disati’.

Filip ima i svoj facebook page koji možete posjetiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap