Pretraga

Student TVZ-a igrajući videoigre zarađivao je kao game tester

A- A+

Posao testera videoigara za mnoge zvuči kao posao iz snova, igraš omiljene videoigre i za to dobivaš plaću, no posao je zahtjevniji i vjerojatno nije tako zabavan kao što se isprva čini. Posao podrazumijeva puno sati posvećenih igri, ali je zadatak testera prvenstveno da ponavlja radnje prema zadanom dnevnom rasporedu i pritom traži greške, no možda je veće razočaranje za mnoge plaća. Prihod od testiranja videoigara nije stalni jer se testeri zapošljavaju privremeno, pa kad projekt završi, treba se posvetiti traženju novog izvora prihoda. Detalje o tom neuobičajenom studentskom poslu donosi Josip Lujić, student TVZ-a, koji je i sam zarađivao na taj način.

screen-wallpapers.com

Izdvojeni članak

Naš najbolji igrač League of Legendsa uskoro bi se mogao naći među profesionalcima

Što uključuje posao game testera i je li to ‘pravi posao’ ili samo igranje igrica za novac, objašnjava Josip Lujić, student TVZ-a, koji je svoj studenstki džeparac zarađivao testirajući videoigre.

‘Oduvijek me zanimalo kako je igra napravljena’

Strastveni igrač videoigara od djetinjstva, Josip im je za razliku od većine, pristupao iz drugog kuta. Oduvijek ga je zanimalo kako je igra napravljena, sa strane autora. Takav ga je način razmišljanja doveo do druge strane industrije videoigara, gdje je i sada, nije više toliko aktivan kao igrač, nego je dio procesa stvaranja igara. Na početcima ulaska u gaming industriju, za posao se prijavio nakon što je vidio oglas za game testera u Facebook grupi fakulteta, a zanimalo ga je kako se igre stvaraju u nekom drugom studiju.

– Posao je interesantan u početku, ali ne možeš doći na posao i samo igrati. Ubaci se novi element u igru i onda jako puno puta prelaziš različite scenarije, kaže Josip.

Objašnjava kako postoje različiti koraci u postupku testiranja igara, prvo se obično radi na tome da se pronađe što više pogrešaka, pa se onda ubacuju novi elementi koje je potrebno testirati. Kao tester moraš znati što se od tebe traži, komentira Josip, zato je vrlo važno imati dobru komunikaciju.

– Igra koju sam ja testirao već je bila na tržištu, pa kad bi publika prijavila neku grešku, ja sam bio zadužen za to da ju reproduciram kako bi ju programer mogao ispraviti, tako to funkcionira s igrama koje nisu mobilne, prisjeća se Josip. Testiranje mobilnih igara Josip ne preporučuje jer nisu toliko zanimljive i puno je lakše pronaći pogrešku.

Izdvojeni članak

10 ludih statistika o gejmerima

‘Volim rastavljati igru’

Za sebe kaže da je po prirodi vrlo kompetitivna osoba, pa Josip smatra da se često samome sebi dokazuje rezultatima. U svemu što radi, želi biti najbolji, pa je zbog toga i zarađivao jer je drugim igračima dizao rejting.

– Primarni cilj mi nije bio zarada, nego vježba, ali je lova znala biti veća od nekih studentskih poslova koje sam radio. Da budeš na vrhu, mora ti biti jako stalo do toga što radiš, smatra Josip.

Nakon tri godine aktivnog igranja videoigara, sada Josip smatra da je za natjecanja prestar, jer mlađi igrači iako manje razmišljaju, ipak imaju bolje reflekse. Zbog iskustva koje je stekao igrajući igre, a kasnije i testirajući ih, Josip je stekao znanja i vještine koje mu sada koriste pri razvijanju samostalnih projekata, prvenstveno zbog interesa za proces nastanka igre i kako sam kaže, ‘rastavljanja igre na elemente’. Osim poslovnog iskustva, Josipu je igranje videoigara pomoglo i u osobnom razvoju. Zbog igranja je kaže, razvio samosvjesnost i naučio je mnogo o sebi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap