Pretraga

Student više od dvije godine vladao internetskim podzemljem

A- A+

Stranicu ‘Silk Road’ više od dvije godine vodio je 29-godišnji student fizike Ross Ulbricht, a na njoj je bilo moguće doći do svakojakih ilegalnih proizvoda i usluga. Sve vrste droge, oružje te usluga poput naručenih batina ili ubojstva, od siječnja 2011. bilo je moguće dobaviti na spomenutom siteu. Nevjerojatno je da je uz tako opsežnu ilegalnu aktivnost Ulbricht bio vrlo aktivan na društvenim mrežama, te se za ugovaranje poslova koristio svojim privatnim emailom. Prošli tjedan je uhićen, nakon što ga je FBI uhvatio u zamku.

Foto: Silk Road stranica prije gašenja

Ross Ulbricht (29) poznatiji pod pseudonimom Dread Pirate Roberts uhićen je nakon što je dulje od dvije godine, bio na čelu web stranice Silk Road na kojoj su se bez prevelikih komplikacija mogle naručiti mnogobrojne vrste ilegalnih proizvoda i usluga. Kupoprodaja se obavljala uz pomoć Bitcoinsa, odnosno vrste mrežne valute, koja nema pokriće u bankama i zapravo funkcionira na temelju uzajamnog povjerenja korisnika. Prilikom uhićenja Ulbrichtu je zaplijenjeno 26 tisuća Bitcoinsa, čija je protuvrijednost 3,2 milijuna dolara prenosi Business Insider.

Izdvojeni članak

Švicarci dekriminalizirali marihuanu

Sofisticirani site s 13 tisuća artikala

Pod sloganom ‘Biraj svoj užitak’ na Silk Roadu su se osim svih vrsta droge i oružja, mogle pronaći upute za krivotvorenje dokumenata, hakiranje bankomata, kontakti za razna ilegalna tržišta. U više od deset zemalja mogao se naručiti plaćeni ubojica. Site je osnovan u siječnju 2011. godine, te je ubrzo uspio proširiti ‘asortiman’ na 13 tisuća artikala.

Pretpostavlja se da je Silk Road opskrbljivao nekoliko tisuća dilera, a agenti iz FBI-a tvrde da je Ulbricht izgradio najveće i najsofisticiranije kriminalno tržište na netu. Za sve proizvode bilo je ponuđeno stručno objašnjenje, te jasna fotografija.

Ross je napustio je fakultet, pod objašnjenjem da ima druge ciljeve. Pred ljudima iz svoje ‘normalne okoline’ se predstavljao kao vlasnik startupa za trgovinu Bitcoinsima.

Izdvojeni članak

Kriminal na internetu: Phishing sve popularniji

Uhvaćen nakon što je naručio ubojstvo

Dulje vremena Rossa je pratio FBI te su snimili da je smješten kod svog prijatelja u San Franciscu, a iz internet cafea koji se nalazio dvije ulice dalje, policija je uočila da se netko jako često logira na Silk Road.

Američka policija pokušavala je hakirati Tor, odnosno mrežu preko koje se ulazilo na Silk Road, no kako nisu uspjeli, sami su se predstavili kao klijenti stranice.

Tada nasupa početak kraja za Ulbrichta. Naime agentu FBI-a, koji se već prije predstavio kao trgovac kokaina se Ross javlja te traži od njega da ubije bivšeg zaposlenika stranice, kojeg je uhvatila policija, pa je propjevao o aktivnostima SIlk Roada. Ponudio je 150 tisuća dolara za egzekuciju.

Nakon što su mu poslane fotografije izmrcvarenog i ubijenog bivšeg suradnika, misleći da razgovara s poslovnim partnerom je izjavio kako nikada do sada nije naručio ubojstvo, ali je ovoga puta bilo nužno.

Uhićen je prošli utorak u javnoj knjižnici u San Franciscu, a u srijedu je ugašena stranica. U FBI-u smatraju da je Ulbricht stvorio koncept internetskog kriminala, kojim će se okoristiti novi siteovi s ilegalnim robama i uslugama, te se više neće moći ovakve pojave iskorijeniti.

Student više od dvije godine vladao internetskim podzemljem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap