Pretraga

Student zagrebačkog PMF-a skinuo film na fakultetskom računalu pa ulovljen i kažnjen zbog toga

A- A+

Neovlašteno skidanje i distribucija sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima, kazneno su djelo, ali se ipak mnogi odluče zanemariti ove propise pa protupravno preuzimaju filmove, glazbu i druge sadržaje, znajući da za to nemaju zakonsko uporište. Upravo takvo nedjelo počinio je student geofizike na zagrebačkom PMF-u, ali za razliku od mnogih, koji u tim slučajevima prođu nekažnjeno, ovaj student nije bio te sreće. Skinuo je neovlašteno film na fakultetskom računalu, radi čega je bio pred stegovnim povjerenstvom i na kraju zaradio javnu opomenu.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Malo smo iznenađeni: Velika većina vas smatra da je sasvim u redu protuzakonito kopirati knjigu

A kako se uopće doznalo za prekršaj studenta geofizike?

CARNET-ova Abuse služba je upozorila fakultet na protuzakonitu radnju na jednom od njihovih računala, pod korisničkim imenom dotičnog studenta, nakon čega je pokrenut stegovni postupak.

S obzirom da je studentu prekršitelju ovo prvi prijestup takve vrste te da je izrazio iskreno kajanje zbog njega, prošao je s javnom opomenom.

Mi ga ovdje nećemo javno opominjati pa smo mu zacrnili ime, ali ipak smo odlučili objaviti ovu odluku, kao pouku za sve one koji misle da su neuhvatljivi u bespućima interneta te da stoga mogu raditi što hoće.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap