Pretraga

Studenti izradili algoritam koji otkriva tko će zasjesti na Željezno prijestolje

A- A+

Ako ste protekle noći bili budni do sitnih sati, velike su šanse da ste fan serije Game of Thrones i da je razlog taj što ste gledali prvu epizodu posljednje sezone. Mnogi već sada žale što joj se bliži kraj, a studenti Tehničkog sveučilišta u Münchenu razvili su algoritam i tvrde da on otkriva tko će na kraju zasjesti na prijestolje.

Screenshot: YouTube

Kako piše Reuters.com, studenti Tehničkog sveučilišta u Münchenu razvili su aplikaciju koja predviđa koji lik serije Game of Thrones ima najveće šanse zasjesti na Željezno prijestolje. Aplikacija pretražuje informacije o likovima na internetu, koje se potom procesuiraju uz pomoć algoritama umjetne inteligencije, što dovodi do određivanja njihovih šansi za preživljavanjem.

Izdvojeni članak

George R.R. Martin tvrdi da su neki fanovi pogodili kako završava ‘Igra prijestolja’

– Rezultate smo prikupili s različitih Wiki stranica i sličnih stranica o knjigama i seriji te smo izuzeli podatke kao što su spol i dob likova. Sve informacije uz pomoć algoritma dovode nas do podatka o tome kada će koji lik umrijeti, kazao je student Christian Dallago za Reuters.

Njihov algoritam predvidio je da najviše šansi za preživljavanjem u posljednjoj sezoni ima Daenerys Targaryen.

A velike su šanse da je aplikacija dala točan odgovor. Naime, još u 2016. i prije početka 6. sezone, algoritam minhenskih studenata računalstva predvidio je da će Jon Snow ustati iz mrtvih.

U tijeku je emitiranje osme i posljednje sezone serije Game of Thrones, u kojoj će biti prikazano ukupno šest epizoda. Posljednja, koja će i pokazati je li aplikacija njemačkih studenata ispravno predvidjela rasplet, emitira se na HBO-u 19. svibnja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap