Pretraga

Studenti otkrivaju koliko su se promijenile njihove potrošačke navike od početka ‘koronavirusa krize’

Koronavirus je uvelike poljuljao naše živote na sve moguće načine, a između ostaloga i na financijskom planu. Mnogi su dobili otkaze, a većina je doma na neodređeno dok se život ne normalizira, a upitno je kada će se to dogoditi. Među pogođenima su i studenti. No, koliko studenti uopće troše u ovim kriznim situacijama?

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

 

Iako je prva briga svakog studenta fakultet, većina ima i posao zbog kojeg upravo i može ići na fakultet. Dok su neke države, kao Slovenija, odlučile financijski pomoći studentima koji su ostali bez posla, kod nas nema sličnih ideja. Stipendije se (zasad) isplaćuju, no naknade studentima koji inače rade nisu niti opcija, a kamoli nešto što bismo uskoro mogli doživjeti.

No, postavlja se pitanje koliko studenti sada troše? Istina je da je sve zatvoreno i da nema puno prilika za trošenje, no znači li to da studenti zaista ne troše? Neki su ostali u domovima i u gradovima gdje studiraju, no većina je definitivno otišla doma i sada živi s roditeljima, znači li to da su svi troškovi jednostavno stali?

Pričali smo s nekoliko studentica koje su nam rekle svoju situaciju te otkrile koliko su se promijenile njihove potrošačke navike nakon dolaska koronavirusa.

Trudimo se biti štedljiviji

– Definitivno trošim manje nego inače. Inače dosta trošim na jedenje vani – što u menzi, što u restoranima. Sad sam se vratila iz grada u kojem studiram pa stalno jedem kući (i guštam). Otkad sam došla, zapravo i ne trošim, osim što plaćam stanarinu. Moja mama se malo bacila u online shopping iz dosade, pa sam joj se pridružila i naručile smo outfit za promociju, koja je trebala biti ovog ljeta u Italiji ali moglo bi se dogoditi da bude i u mojoj spavaćoj sobi ako se tamo nastavi ovakvo stanje. Iako do sada, na svu sreću, nismo zapravo bili pogođeni ekonomskim teškoćama zbog ove koronakrize, svi u obitelji se trudimo biti štedljiviji nego inače za slučaj da se to promijeni, kaže nam Matija (21).

Možda se nekima čini da je sada vrijeme za trošenje ako su uspjeli skupiti koju kunu više, vjerojatno ipak nije zato što nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci, pa je naravno pametnije sačuvati sve što se može.

Upitna sezona

– U zadnjih mjesec dana trošim znatno manje. U normalnim okolnostima najviše trošim na kave, izlaske, menzu ili hranu općenito. Trenutno na to ne trošim, doma sam s mamom i tatom, tako da trošim puno manje. Prihodi mi se nisu smanjili ni povećali jer kao studentica radim sezone. Ono što sam zaradila na ljeto sam trošila, a imam i još nešto sitno ušteđeno. Ali definitivno ću osjetiti razliku s obzirom na to da je ova sezona upitna. Sada trošim minimalno, na kozmetiku i nešto sitno garderobe što sam si naručila. Pa ne mogu reći da štedim ili da ne štedim, jednostavno je tako kako je s obzirom na to da nemam gdje trošiti, piše nam Klara (22).

Iako se neki još uvijek nadaju uspješnoj sezoni, teško da će prihodi biti jednaki onima proteklih godina. U moru otkazanih festivala, koncerata i evenata, turizam je već pod teškim udarom. Upitno je i koliko će ljudi biti spremno putovati na more, a još je veće pitanje – hoće li to biti dozvoljeno?

– S obzirom na to da trenutno živim s roditeljima, za razliku od inače, osobno trošim puno manje novaca. Ako ćemo iskreno, ne trošim gotovo ni na što. Inače uglavnom plaćam račune sama, pokaznu i slično, a u posljednjih mjesec dana sam obavila jednu manju online kupovinu i to je to. Moj jedini izvor prihoda je stipendija tako da su mi prihodi ostali isti. Moglo bi se reći da štedim, ali to je zapravo zato što nemam gdje pretjerano trošiti, zaključila je Ava (22).

Puna stanarina za prazne stanove

Većina studenata koji su doma sada zaista imaju manje troškove nego inače, ali ne znači da ih nemaju. Iako većina nije u svojim domovima i stanovima, stanarina (ili barem dio) se i dalje plaća, a najgore prolaze oni kojima stanodavci i dalje naplaćuju punu cijenu. Za prazne stanove.

– Inače radim uz faks, no kako mogu sve obavljati online, nastavljam raditi i dalje. Ima manje posla pa automatski imam manje odrađenih sati. Inače sama plaćam sve račune i brinem o tome da uspijem preživjeti mjesec, no sada kada sam doma, pomažem svojoj obitelji. Nažalost, svi smo pogođeni na tom planu i pokušavamo skrpati kraj s krajem – ono što sam inače trošila na menzu i kave između predavanja sada ide za punjenje hladnjaka i zalihe wc papira. I naravno, od fiksnih troškova, kao što su smještaj, mobilna tarifa i mjesečni pokaz, otpao je samo pokaz… Voljela bih reći da štedim, ali sam daleko od toga, kaže nam Tara (21).

Najgore su prošli studenti koji se najviše trude, ali to tako i inače biva. Nadajmo se samo da ćemo kroz par godina gledati na ovu epizodu kao ono neugodno, ali kratko vrijeme u našim životima, s extra naglaskom na kratko. Nadajmo se…