Pretraga

Studenti šest fakulteta na zanimljiv način pokazali u što su Hrvati vjerovali prije nego su postali kršćani

A- A+

Prije nego su Hrvati prihvatili kršćanstvo kao svoju vjeru, baš kao primjerice Grci ili Rimljani, štovali su više bogova. Vjerovali su u postojanje boga svjetlosti, poljodjelstva, stada, božice ljepote, mladosti, svanuća i mnoge druge, a istovremeno njegovali vlastite običaje i tradicije. Svjesni su u postojanje te bogate tradicije i studenti šest zagrebačkih fakulteta, koji su udružili svoje snage i na edukativan, ali i zanimljiv način odlučili prikazati dio vjerovanja naših predaka kroz izložbu ‘Kostimografija promišljanja: maske kroz povijest’.

Staroslavenska mitologija bila je tema izložbe koju su ove srijede u Mimari udruženim snagama organizirali studenti šest zagrebačkih fakulteta. Sve je krenulo na inicijativu studenata Tekstilno-tehnološkog, a pridružili su im se kolege s Akademije dramske umjetnosti, Filozofskog fakulteta, Muzičke akademije, Fakulteta političkih znanosti te Arhitektonskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Dok im vršnjaci bodre i slave nasilje, ovi mladi fotografi svojim izložbama šalju snažne poruke: ‘Nasilje ne šire samo nasilnici, već i oni koji zatvaraju oči’

– Htjeli smo široj publici pokazati nešto hrvatsko za što vjerojatno ne znaju i nisu toliko upoznati s time otprije. Htjeli smo pokazati da hrvatska tradicija nisu samo narodne nošnje nego je i prije toga nešto postojalo, pojašnjava nam jedna od organizatora, Lorena Jurčević s TTF-a.

No, ovdje nije riječ o običnoj izložbi. Studenti s ADU-a ujedno su bili izložbeni primjerak i glumci – odjeveni u maske i kreacije studenata TTF-a izveli su zanimljiv performans.

– Koncipirano je sve tako da posjetitelji idu od jednog do drugog izložbenog primjerka, a na tom putu ih usmjerava vodič. Glumci su recitirali tekst koji su osmislili dramaturzi s Akademije dramske umjetnosti i to je zapravo slika boga kojeg svatko od njih predstavlja. Oni su to napravili tako da ne zvuči staromodno, nego na jedan moderan i edukativan način pokažu što taj bog predstavlja, pojašnjava Lorena i dodaje da je cilj bio prikazati nešto što predstavlja Hrvatsku, upoznati publiku sa starijim običajima njihovih predaka, a sve na edukativan i zanimljiv način.

Režiju ove performativne izložbe potpisuje Rajna Racz, a producentica je Lucija Petrač, obje studentice ADU-a.

– Proces smišljanja i realizacije izložbe ukupno je trajao tri mjeseca, ali najveći dio posla smo odradili u zadnja tri tjedna, kaže nam Lorena i dodaje kako za sada ovu izložbu za sada ne planiraju prikazivati negdje drugdje, a posjećenošću ove i više su nego zadovoljni.

Studenti šest fakulteta na zanimljiv način pokazali u što su Hrvati vjerovali prije nego su postali kršćani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap