Pretraga

Studentica ekoinženjerstva objašnjava kako jednostavno napraviti dezodorans kod kuće

A- A+

Sve smo svjesniji loših kemikalija u kozmetici, a na tržištu je sve više prirodne kozmetike. Lucia je studentica ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije te je posebno svjesna svega lošeg u kozmetici. Zato sama uz jednostavne pilinge za tijelo i maske za kosu “kuha” i dezodorans. U zanimljivom videu jednostavno je u nekoliko koraka objasnila kako ga i vi sami možete napraviti, a s nama je podijelila i neka svoja razmišljanja.

Zamolili smo Luciu da nam kaže koliko je ustvari štetna kozmetika koju koristimo i što je štetno u onome što kupujemo. Rekla nam je da su to uglavnom parabeni koji se koriste kao konzervans, ftalati u lakovima i formaldehid u šamponima te da su oni kancerogeni. Dodala je da neka šminka sadrži čak i tragove azbesta koji je opasan po zdravlje.

Izdvojeni članak

Opasna kozmetika: Otkriveno koji kozmetički preparati uzrokuju ekceme i bolne alergije

– No i mnogi drugi sastojci koji možda nisu štetni se nepotrebno nalaze u proizvodima i opterećuju kožu. Iz tog razloga mislim da je važno odabrati kozmetiku za koju su više manje sastojci eko-friendly i koja stavlja težište na prirodne sastojke, kaže nam ova studentica.

Rekla nam je i da ne smatra da je skuplja kozmetika nužno i bolja.

– Postoje proizvodi koji nisu zasićeni sintetičkim sastojcima, a pristupačne su cijene. S druge strane sam proces izrade prirodne kozmetike može biti skuplji jer se koriste skuplji sastojci i metode prilikom izrade npr ružine latice da se dobije ružino ulje umjesto jeftinijeg sintetičkog mirisa ruže u proizvodu, objasnila je.

Na fakultetu je dobila znanje o kemiji i materijalima, a veliki je naglasak i na samoodrživosti i okolišno prihvatljivoj kemiji.

– Kolegice i ja na faksu volimo primijeniit taj način razmišljanja i kad odabiremo našu kozmetiku, a poznavajući kemikalije dobro se snađemo čitajući sastojke na proizvodu. Ja sam kao hobi počela izrađivati vlatiti jednostavni dezodorans.

 

Video nije objavila ni na jednoj platformi, ali odlučila ga je podijeliti s nama:

Objasnila nam je i zašto je koristila svaki pojedini sastojak.

– Sodu bikarbonu koja se koristi i za kuhanje sam primjenila budući da eliminira neugodne mirise, kokosovo ulje jer hidratizira kožu, a ulje čajevca djeluje antibakterijski, objasnila nam je Lucia.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap