Pretraga

Studentica iz Šibenika dizajnirala odjeću za Zaru u Šangaju te nam otkrila svoja iskustva iz Kine

A- A+

Sa svoje 24 godine Šibenčanka Pavla Aleksić, skupila je već toliko iskustva da bi joj pozavidjele mnoge starije kolege. Naime svoje kreacije već je izlagala u Parizu, budući da je na međunarodnom natjecanju za mlade dizajnere ušla u svjetskih top 10. Baš u francuskoj prijestolnici upoznala je i menadžera modne tvrtke iz Kine, koji ju je pozvao da kao voditeljica dizajnerskog odjela radi u Šangaju između ostalih na modelima za Zaru, Mango i Promod. Kakva je iskustva donijela iz najmnogoljudnije zemlje svijeta te čime se trenutno bavi, otkrila nam je sama.

Na fotografiji: Pavla Aleksić (osobna arhiva)

Sa svestranom Šibenčankom Pavlom Aleksić, upoznali smo vas još u veljači 2014., kada je ova studentica završne godine kostimografije na zagrebačkom TTF-u, dobila poziv da u Šangaju kao voditeljica sudjeluje u osmišljavanju dizajnerskih rješenja u modnoj tvrtci koja proizvodi za Zaru, Mango i Promod. Kako je izgledalo njeno kinesko iskustvo, što je još radila u međuvremenu te kakvi su joj daljnji planovi, podijelila je s nama.  

Izdvojeni članak

Šibenska studentica TTF-a (23) će dizajnirati za Zaru u Šangaju

Zaljubila sam se u Kinu

Budući da je na jednom međunarodnom natjecanju za mlade dizajnere ušla u top 10 na svijetu, Pavla je dobila priliku svoje kreacije izložiti u Parizu. Osim što je to samo po sebi čast i priznanje, u prijestolnici Francuske upoznala je i menadžera kineske modne tvrtke, koja proizvodi između ostalih za Zaru, Mango i Promod.

– U Šangaju sam radila kao voditelj dizajnerskog odjela jedne modne kompanije, a poziv za rad sam dobila putem mail-a nakon kratkog upoznavanja njihovog menadžera u Parizu. U Kini sam provela nekoliko mjeseci i mogu reći da sam se zaljubila u nju.

Poštuje se rad, znanje i sposobnost, ljudi su vrlo pristupačni i velikodušni. Ostvarila sam mnoga prijateljstva, poslovna i privatna i sigurna sam da ću ponovno posjetiti Kinu, govori nam Pavla.

Iako bi mnogi sebi ova priznanja i angažmane protumačili kao veliki uspjeh, 24-godišnja Šibenčanka na sve gleda kroz malo drugačiju prizmu, a nove izazove traži svakodnevno.

– Više to sebi tumačim kao priliku za učenjem koju sam dobila. Sve to je uveliko utjecalo na moj rad i neprestano unapređivanje kao dizajnera i osobe. Sljedeći izazov je u svakom danu, uspjeti u pronalasku posla, rekla nam je Pavla Aleksić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Učenici oduševili dizajnere na Danima odjeće i kožne galanterije

Pavla voli maštati, ali je s druge strane s obje noge na zemlji

Dizajn odjeće samo je jedan od interesa koje Pavla gaji. Bavi se i kostimografijom, fotografijom, izradom nakita te ilustracija. Upravo je završila s pripremanjem projekta u kojem se mogla izraziti kroz više područja.

– U posljednje vrijeme sam radila na diplomskom radu koji je multimedijalnog karaktera, tako da sam osim jednogodišnjeg teoretskog istraživanja, snimila eksperimentalni film i izradila kostimografiju za isti, objasnila je Pavla.

Ova mlada dizajnerica ne voli previše planirati te je svakog dana u potrazi za izazovima.

– Što se tiče poslovnih prilika, nikad ne planiram previše već stalno radim i trudim se, a ako se otvore nove prilike uvijek sam spremna prihvatiti ih. Ne opterećujem se velikim planovima i gotovo nikad ne očekujem ništa, jer smatram da se samo velikim radom i trudom može postići san koji želimo ostvariti. Mnogo sanjam, ali uvijek sam budna, realna i spremna na rad, zrelo tumači Pavla.


Izdvojeni članak

Hrvatica Ana postala nova dizajnerica Cartoon Networka

Šibenčanka kojoj je do diplome na TTF-u preostala samo obrana diplomskog rada, ima i vlastiti brand (u galeriji iznad je par njenih kreacija nap. a.), čiji je razvoj, prema njenim riječima malo zapustila nakon odlaska u Kinu. Za kraj je komentirala i čemu bi se u nekoj bližoj budućnosti više posvetila od mnogih područja koja je zanimaju te može li trenutno živjeti od svoga rada.

– Već neko vrijeme sam se posvetila kostimografiji koja je moja velika ljubav i želim što više naučiti i raditi upravo u ovom polju.
Kako sam radila u Kini, nisam imala vremena za razvoj svog vlastitog brenda, ali do tada klijenti su bili upoznati s mojim radom uglavnom preko medija i društvenih mreža.

Dizajn je s oduvijek veliki dio mog života, otkad znam za sebe. Mogu li živjeti od svog rada? Da i ne, ovisi gdje živim, zagonetno je zaključila Pavla Aleksić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap