Pretraga

Studentica zagrebačke Ekonomije potpisala za talijanskog prvoligaša: Sve je počelo na igralištu s dečkima

A- A+

Tomislava Matijević je od malih nogu zavoljela nogomet, ali poput brojnih djevojčica iz manjih mjesta u Hrvatskoj, svoju formu i znanje, morala je isprva brusiti s dječacima na lokalnom igralištu. No, ova danas studentica, kojoj je ostao samo završni rad na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kraju je uspjela ostvariti snove i potpisati profesionalni ugovor s talijanskim futsal prvoligašem A.S.D. Bisceglie femminileom. Sutra putuje prema susjednoj zemlji, čija je serija A u ženskom futsalu jedna od najjačih europskih liga.

foto: Privatna arhiva

Brođanka Tomislava tek dospijeva u zenit karijere, ali je već do sada skupila brojne uspjehe na parketima, ali i travnjacima pa za sada izdvojimo samo onaj posljednji, a to je ulazak u top osam najboljih reprezentacija kontintenta na Europskom futsal prvenstvu koje se održavalo u rujnu.

Koliki je to uspjeh posvjedočit će dva podatka – iz natjecanja po skupinama u polufinale je prolazila samo jedna reprezentacija, a Hrvatsku je na tom putu zaustvaila tek Rusija, koja je na kraju bila viceprvak Europe. Drugo, Hrvatska ženska futsal reprezentacija osnovana je svega mjesec dana prije Eura!

Uvodno smo spomenuli nekoliko značajnih momenata u životu i karijeri Tomislave Matijević, a više detalja o usponu, karijeri, perspektivi u futsalu, bavljenju ekonomijom, nam u nastavku otkriva sama.

Već u kadetskom uzrastu odjenula dres nogometne reprezentacije

Izdvojeni članak

Ova prekrasna Križevčanka ide profesionalno ‘haklati’ u Italiju

Već u ranoj osnovnoj školi, Tomislava se počela interesirati za nogomet, a punih sedam godina trebalo joj je do prvog upisa u neki klub. Na kraju je poput brojnih drugih studentica i studenata, dolaskom na faks, veliki travnati teren, postupno mijenjala manjim dvoranskim.

– Moja ljubav prema nogometu dogodila se s 8 godina kada sam počela igrati nogomet s vršnjacima iz naselja na igralištu. S 15 godina saznajem da ima ženski nogometni klub u Slavonskom Brodu preko prijatelja s kojim sam igrala nogomet na igralištu, a njegov tata je tada bio trener u tom klubu. ŽNK Viktorija je tada postao moj prvi klub za koji sam zabilježila službene nastupe, a koji me ujedno izgradio te omogućio nastupe u U17 i U19 reprezentaciji Hrvatske. Nakon srednje škole, otišla sam u Zagreb jer sam upisala Ekonomski fakultet te se onda priključujem ŽNK Dinamo Maksimir, a 2 godine poslije, prelazim u ŽNK Agram, moj trenutni klub.
Došavši na fakultet 2013. godine, prolazeći hodnikom sam slučajno sam vidjela plakat poziva za djevojke, koje bi se voljele priključiti ženskoj futsal ekipi fakulteta te se natjecati na zagrebačkom sveučilišnom prvenstvu. Odlučila sam se prijaviti i doći na treninge. Tako je započela moja ljubav prema futsalu. Na tim utakmicama bio je i Jakov Ungarov, izbornik zagrebačke sveučilišne reprezentacije pa sam ubrzo dobila poziv i za nju. Nakon toga je došao i poziv za MNK Alumnus, u kojem je trener također Jakov Ungarov, a kako mi se svidio njegov način treniranja i pristup futsalu dok sam igrala za zagrebačku sveučilišnu reprezentaciju, prihvatila sam te 2015. godine postala članicom kluba, objašnjava sada već dulju karijeru u kratkim crtama studentica Ekonomije i uskoro talijanska futsal prvoligašica.

Nije baš uvijek u kopačkama ili sportskim tenisicama / foto: Privatna arhiva

Odlučila sam se sama uzdržavati i tako pomoći roditeljima

Izdvojeni članak

Novi futsal kup na Sveučilištu u Zagrebu: Već za vikend dijelit će se trofeji najboljim fakultetskim momčadima

Da biste uspješno vojevali na više frontova, morate biti spremni na kojekakva odricanja, nakon kojih nužno i ne mora doći rezultat, osobito ne na svim poljima. Srećom, Tomislavin slučaj nije takve prirode, premda joj je pretrpan raspored već godinama svakodnevnica. Odlazak u Italiju će joj donijeti svojevrsno rasterećenje, ali i temeljitiju posvetu onome što najviše voli – zabijanju golova! I najbolje od svega, samo od igranja futsala će moći pristojno živjeti.

– Odlazim u talijanski klub A.S.D. Bisceglie femminile koji se natječe u prvoj talijnskoj ligi točnije Serie A.
Prihodi će mi biti dovoljni za život svakako, jer mi većinu troškova snosi sam klub, a plan je nešto i uštedjeti (smijeh). U protivnom ne bih ni odlazila iz Hrvatske. Ovdje sam morala raditi pored fakulteta, nogometa i futsala jer sam odlučila pomoći roditeljima i sama se uzdržavati. Nažalost od nogometa i futsala žena ovdje ne može živjeti, a samim time ne može se ni posvetiti dovoljno, barem ne onoliko koliko bih ja htjela. U Italiji ću samo trenirati i igrati pa ću se moći apsolutno posvetiti napretku u sportskoj karijeri. Nema boljeg nego kad si adekvatno plaćen, a radiš ono što najviše voliš, ushićeno će Tomislava.

Ipak će imati jedan zadatak uz bavljenje futsalom…

Tomislava već sutra putuje u Italiju pa smo ju priupitali što misli učiniti sa svojim statusom na fakultetu te kako u tom smislu vidi svoje životne prioritete. Precizno, namjerava li se profesionalno baviti futsalom ili završiti faks pa raditi u struci?

– Ovu akademsku godinu sam upisala apsolventsku, riješila sam sve ispite u roku, ostao mi je samo za napisati diplomski rad. Vjerujem da ću se tamo moći bolje posvetiti pisanju jer ću imati više slobodnog vremena. Trenutno mi je prioritet sportska karijera jer kad ću ako ne sad, iako znala sam da moram završiti fakultet jer neću moći igrati cijeli život nogomet ili futsal, kao i da neću moći zaraditi ogromne svote kao muške kolege pa si osigurati mirnu budućnost. Stoga, ja sam to oboje gurala paralelno, igrala, trenirala i učila. Svako gostovanje kad smo putovali busom, ja bih nosila bilježnice i knjige te po putu učila. Bitno je samo dobro se organizirati i sve se može, iz iskustva će Tomislava Matijević.

Ambicije su visoke s obzirom na dosadašnje uspjehe

Izdvojeni članak

Top sportašica: Helenna Hercigonja-Moulton uspješna studentica novinarstva i nogometna reprezentativka Hrvatske

Tek smo ovogodišnji rezultat na Europskom prvenstvu istaknuli od Tomislavinih brojnih futsal-nogometnih uspjeha. Ona je navela još neke, a dotaknula se i svojih daljnjih ambicija.

– Trenutno najveći futsal uspjeh je osvajanje prvenstva Hrvatske 2017/2018 s MNK Alumnus. Također, tome bih pridodala i sudjelovanje na prvom Europskom prvenstvu u futsalu za žene koje se održalo u rujnu ove godine u Karlovcu na kojem smo zabilježile ogroman uspjeh. 2. mjesto u skupini, iza Ruskinja, koje su viceprvakinje svijeta te plasman među top 8 ekipa u Europi, koji smo postigle pobijedivši Sloveniju i Švedsku. Tvrdim da je ogroman uspjeh jer uzmite u obzir da je Hrvatska ženska futsal reprezentacija osnovana u kolovozu, dakle samo mjesec dana prije prvenstva. Ambicije su svakako daljni napredak u karijeri odnosno mogućnost da se isključivo futsalu posvetim, što ću sada i moći. Također, voljela bih postići još bolje rezultate s reprezentacijom Hrvatske, govori nam Tomislava.

I na kraju smo studenticu Ekonomije i buduću talijansku futsal prvoligašicu priupitali o tome koliko joj je značilo bavljenje futsalom na fakultetskoj odnosno sveučilišnoj razini u  profesionalnom, ali i osobnom smislu.

– Dugogodišnja sam članica futsal ekipe Ekonomskog fakulteta. Bavljenje futsalom na fakultetu imalo je neizmjeran utjecaj na mene. Vjerujem da nisam započela igrati futsal na fakultetu, vjerojatno ne bih bila članicom niti MNK Alumnusa niti repreznatcije Hrvatske. Dakle, to za mene ima ogroman značaj što se tiče sportske karijere. Svakako, i u osobnom smislu. Otvorila su mi se neka nova vrata, upoznala sam predivne ljude, kako od djevojaka s kojima sam igrala do trenera koji su nas trenirali i bili uz nas svo ovo vrijeme. Na kraju krajeva, futsal na fakultetu mi je omogućio da sklopim prava prijateljstva, da se okružim ljudima koji su borci kao i ja. To su ljudi na koje mogu računati u bilo kojem trenutku jer kad s nekim dijelite svaki dan znoj, krv i suze, kad jedna drugu tjerate da bude bolja, kad ste nekom stalna potpora, kad pukne neki od ligamenata ili kosti, a vi ste tu od 0-24h za nju, to je jednostavno više od običnog prijateljstva, to je praktički tvoja obitelj, emotivno će na kraju Tomislava Matijević.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap