Pretraga

Studentska menza u domu: Riža edition

A- A+

Još malo pa se vraćamo naveliko u menzu, ali još treba pregrmjeti ovaj tjedan. Stoga, kako bismo vam olakšali muku koja vam slijedi, donosimo još jedan recept koji će vam pomoći da doživite onaj poseban menza doživljaj u ugodnosti vlastitog doma!

foto: Tea Ovničević | srednja.hr

Postoje neka jela koja volimo jesti u menzi, a postoje neka koja ne. Dobro, šalimo se, svi znamo da je hrana iz menze hrana bogova na kojoj smo zahvalni svaki dan svojeg života. Jedna od stvari koje su posebno dobre jest riža. Znamo, ne djeluje komplicirano, ali riža iz menze ipak ima taj poseban okus koji je teško reproducirati doma, ali uz naše upute, postaje moguće.

Izdvojeni članak

Kako doma napraviti bečki odrezak kao iz menze

Trebat će vam sljedeće stvari:

  • 400 g najjeftinije moguće ‘no name’ riže
  • voda
  • 0 g soli
  • 0 g začina

Osim što možete sastojke nabaviti za vrlo malo novaca, dodatno će vas obradovati to što umak ne trebate niti raditi! Baš kao i u menzi, jest ćemo rižu, ali SAMO rižu. Kad skuhate ovako dobru rižu, prava je šteta kvariti taj okus s nekim dodatnim okusima. Bacimo se sada na samu pripremu jela.

  1. Obavezno počnite kuhati rižu nekoliko sati prije nego što planirate ručati. Vrlo je bitno da se riža stigne u potpunosti ohladiti do trenutka kad ju odlučite jesti, pa nemojte propustiti ovaj, možda i najbitniji, korak.
  2. Stavite kuhati vodu
  3. Kada voda zakuha, stavite rižu unutra. Kuhajte rižu duplo više vremena nego što piše na kutiji, što znači da ćete ju vjerojatno kuhati nekih 30 min, možda koju minutu više ili manje. Uvijek si uzmite više vremena, bolje da ju malo ‘raskuhate’ nego da bude sirova
  4. Nakon što se riža skuha, procijedite ju. Trik je u tome da kad ju krenete cijediti, ostavite ju nekih 15-ak minuta u cjedilu, tako da se ona uspije lijepo ‘stisnuti’. Dok je u tijeku taj proces, možete ju malo posoliti, ali minimalno. Ne želite joj dati previše ukusa!
  5. Kada se riža u potpunosti ‘ukruti’, možete ju prebaciti na tanjur. Ako baš želite, možete dodati malo ulja (nikako maslinovog, već suncokretovo!), ali i to je nepotrebno. Znat ćete da ste dobro obavili posao ako rižu možete rezati nožem.

Kako biste u potpunosti doživjeli ‘menza’ ugođaj, možete otići korak dalje i kupiti grašak, te i njega skuhati, na isti način kao i rižu, ali u potpuno odvojenim posudama. Omjer riže i graška bi trebao biti 100 g riže na 5 g graška, ako želite zadržati omjer koji nalazimo u menzi.

Radi se o jelu koje se služi kao prilog, ali ako nemate bečki, možete jesti i kao glavno jelo. U tom slučaju, obavezno si stavite dvije porcije, ali na dva različita tanjura, tako da ne bi došlo do zabune.

Pozovite vaše najbliže na ručak kod vas (ili večeru), te im poslužite ovaj vrsni specijalitet. Nemojte im dati izbor začina i raznih dodataka, zato što je to u potpunosti nepotrebno – rapsodija okusa na koju nailazimo kada spojimo rižu i vodu, zaista čini da se osjećamo kao mali čovjek, u prisutnosti nečega što nam je nedodirljivo i neshvatljivo.

Kako doba napraviti pravi bečki kao iz menze, pročitajte ovdje.