Pretraga

[Studentski feljton] Reenactment kao način zaštite kulturne baštine

A- A+

Ako ste se ikada zapitali kakvo je iskustvo živjeti svakodnevicu dvanaestog stoljeća ili renesansnog razdoblja, ali svjesni nepostojanja vremenskog stroja mislili kako vam je promakla svaka prilika. Možda je vrijeme da otkrijete pustolovinu i strast reenactment skupina.

Piše: Nikola Radočaj, student treće godine Sveučilišta u Zadru na odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju

game of thrones kostimi | HBO

Reenactment je jedan od onih teže uhvatljivih pojmova ukoliko se želi ponuditi točna definicija koja bi obuhvatila sve aktivnosti koje bismo mogli pod reenactment svrstati međutim nije netočno reći kako se zapravo radi o što autentičnijem i detaljnijem oživljavanju događaja ili svakodnevice iz prošlosti. Reenactment skupine uglavnom su udruge amatera koji iz strasti prema povijesti i dobroj zabavi odijevaju odjeću specifičnu za određeno povijesno razdoblje, pojedinci se specijaliziraju za neku ulogu tijekom oponašanja prizora iz prošlosti kao što su kovači, tkalci, zabavljači ili ratnici.

Mnogi sudionici svoje uloge i aktivnosti shvaćaju vrlo ozbiljno što dodatno daje pečat uvjerljivosti a ne treba smetnuti s uma ni to da su mnoge vještine kojima se koriste rijetke u svakodnevici i mogu se vidjeti u primjeni jedino tijekom manifestacija oživljene povijesti. Kako bi se izradila odjeća, oruđe, oružje i ostali rekviziti potrebni tijekom rada reenactment skupina koriste se znanstvene spoznaje utemeljene na proučavanju stvarnih povijesnih izvora i arheoloških i antropoloških istraživanja. Takav pristup omogućuje detaljno oponašanje svakodnevice pojedinih povijesnih razdoblja ili posebnih događaja iz prošlosti.

Vikinzi i Igra prijestolja povećavaju popularnost reenactmenta

Detaljna istraživanja te pripreme i znanja koji reenactment skupinama omogućuju vjerno dočaravanje prošlosti mnogo su se puta pokazali od velike važnosti za stvaranje filmskih i televizijskih uspješnica poput Igre prijestolja ili Vikinga. Iako je ponekad riječ o potpuno izmaštanim pričama smještenim u svjetove koji ne postoje, kostimografija, oružje i izgled naseljena često su inspirirani onima koje poznajemo preko povijesnih izvora. Uz epske borbe i intrigante zaplete takvi sadržaji ponekad nude i kratke uvide u svakodnevicu ljudi koji su živjeli i prije nekoliko stotina godina. Uvjerljivost prikaza kovačke radionice na primjer ili skupine graditelje koji rade na obnovi utvrde znatno podiže kvalitetu sadržaja jer cjelokupna priča izgleda razrađenije i ozbiljnije. Snimanje serija ili filmova visokog budžeta omogućuje ostvarivanje pojedinih reenactment projekata koje bi inače bilo veoma teško realizirati poput gradnje brodova ili obnavljanja pojedinih lokacija. Osim toga takvi filmski hitovi i serije radnjom smješteni u prošlosti znatno su pridonijeli i popularnost samog reenactmenta.

Mnogi članovi reenactment skupina ne doživljavaju svoje aktivnosti samo kao hobi već kao način života koji ih u slobodno vrijeme potpuno okupira i omogućuje im slobodu i kreativnost za koje ostaje sve manje mjesta u svakodnevici modernog čovjeka. Većina aktivnosti reenactinga zahtijeva boravak na otvorenome i u prirodi pa su kampiranja, zajednička spremanja obroka iznad vatre i slično sastavni dio rada na oživljavanju povijesti. Osim javnih manifestacija reenactment skupine često sudjeluju i kao dio stalnog postava pojedinih muzeja na otvorenome ili prostora poput povijesnih utvrda.

Najveći događaj u Hrvatskoj vezan uz Seljačku bunu

U Hrvatskoj većina je reenactment skupina vezana uz konkretne povijesne događaje poput bitaka, pobuna, ceremonija ili suđenja te uglavnom djeluju unutar lokalnog konteksta. Impresivno je da se grad Donja Stubica može pohvaliti s čak dvije udruge građana čije su aktivnosti vezane uz oživljavanje povijesti i bitku iz 1573. godine tijekom Seljačke bune iz 17. stoljeća. Vitezovi zlatnog kaleža koji su najviše orijentirani na prikazivanje života srednjovjekovnih vitezova, seljaka i obrtnika te Tahyevi puškari koji se bave očuvanjem i podučavanjem tradicije rukovanja povijesnim vatrenim oružjem.

Ne treba zaboraviti renesansni sajam u Koprivnici koji zahvaljujući brojnim hrvatskim ali i inozemni entuzijastima nudi doista spektakularan doživljaj aktivnosti vezanih uz oživljenu povijest. Reenactment aktivnosti osim što su sjajna avantura i omogućuju slobodu i kreativnost onima koji se na takvo što odluče često se koriste prilikom obrazovanja i istraživanja. Isprobati u praksi stara znanja i tehnike znatno je pridonijelo razumijevanju povijesti i danas se takav eksperimentalni pristup često koristi. Osim toga u vremenima kada postaje sve jasnije da je nužno preispitati temelje modernog načina življenja možda je korisno prisjetiti se kako su nekada postojali drugačiji svjetovi čija znanja bi nam mogla pomoći da pronađemo rješenja za neke probleme koji nas muče u suvremenosti.

Manifestacije oživljavanja povijesti sjajna su prilika za promoviranje zaštite onog dijela kulturne baštine kojeg je najteže zaštititi a to je upravo znanje iz prošlosti. Jedna od manje uočljivih ali možda i najvažnijih aktivnosti reenactmenta upravo je očuvanje vještina i znanja kojima prijeti zaborav i nestanak zbog sve bržeg tehnološkog napretka.

______________________________________________

Feljton je novinarska forma u kojoj se predočavaju književne, umjetničke, znanstvene, društveno-političke i druge teme namijenjene širem krugu publike. Studentice i studenti, prijedloge tekstova iz vašeg područja studiranja za rubriku [Studentski feljton] šaljite na [email protected]

Copy link
Powered by Social Snap