Pretraga

Studentski odlazak doma – kako provesti vikend kod kuće?

Studentski je san ići doma za vikend. Možda ne djeluje uvijek kao najbolja opcija, pogotovo kada imamo planove za razne izlaske i koncerte, ali trenutno je ono vrijeme kada samo želimo ići doma – vrijeme kolokvija.

Screenshot: YouTube

Dok ne postanete studenti, niste svjesni toga što odlazak doma znači. Ovisno o tome jeste li tip kojemu jako fali obitelj, vlastita soba i društvo, ili netko tko se dobro priviknuo na samostalan život, ti odlasci doma će biti češći ili manje česti. Ipak, to ne mijenja činjenicu da je apsolutno svima, odlazak doma highlight studiranja.

Možda je naporno putovati do doma samo kako biste proveli vikend tamo, pogotovo ako vam treba malo dulje kako biste došli doma – ali upravo to čini cijelu situaciju slađom. Kada napokon dođete doma pa vas dočeka majka s hranom koja nije pohano iz menze, pa ima li sretnije osobe?

Nažalost, ti vikendi prolaze brzo i kad ne idemo doma, a kamoli kad idemo. Stoga, postavlja se pitanje – što napraviti u to kratko vrijeme? Družiti se s obitelji ili s prijateljima? Baviti se faksom ili ga jednostavno ignorirati? Kako odabrati prioritete, čemu se posvetiti? Možda je najbolje samo jesti i spavati cijeli vikend?

Teško je odlučiti što je ispravno, a što ne. Mi ćemo probati napraviti taj izbor za vas, ali imajte na umu – može biti u potpunosti pogrešan i kriv. Možda da nas pitate već sljedeći tjedan ćemo i mi sami imati druge odgovore, ali ovo je za sada naš prijedlog…

Obitelj

Zahvaljujući društvenim mrežama, ne postoji ništa lakše od komuniciranja s ljudima na daljinu. Nažalost, naši roditelji… vrlo često se i dalje ne snalaze baš najbolje s novim tehnologijama. Vjerojatno se s prijateljima čujete 24/7, ali s obitelji je telefonski poziv i dalje maksimum druženja.

Obitelj je ipak ona kojoj najviše falite, stoga im se posvetite kada dođete doma. Ne morate biti s njima non stop, ali potrudite se biti s njima za obiteljski ručak i večeru, uživajte u lijenom doručku u pidžami te ‘mirnom’ gledanju televizije dok svi ne zaspete pred istom.

Neke stvari su zaista neprocjenjive, a to su ti trenuci koji se pamte zauvijek.

Odmor

Uz pretpostavku da nećete otići doma kada ste usred najveće frke s faksom, naš prijedlog jest da u potpunosti zaboravite i ignorirate faks. Naravno, ako imate nekakav rok koji morate ispoštovati, onda bi bilo bedasto od vas da to ignorirate…

Ali što se tiče drugih stvari – uzmite si tih par dana da se odmorite od faksa i vratite odmorni. Sigurni smo da je negdje znanstveno dokazano da kada ste umorni ste manje efikasni, što znači da vam tih par dana odmora i nerada, donosi više koristi nego da se ubijate i umarate.

Plus, vaša obitelj će to sigurno cijeniti – bit ćete manje nervozni i pod stresom, što će se definitivno vidjeti u vašem ponašanju. Često se dogodi da ti odlasci doma ne budu spokojni i smirujući kao što očekujemo, a jedan od razloga je upravo nervoza zbog faksa. Stoga… Poslušajte nas!

Hrana

Menza je super i stvarno se ne žalimo (osim kada naiđemo na neželjene proteine u našim jelima), ali ništa se ne može usporediti s maminom kuhinjom. Bilo da se radi o običnoj pašti, i dalje je najbolja pašta na svijetu.

Skoro pa sve majke jedva čekaju da im djeca studenti dođu doma da ih pošteno nahrane. Ono što ne znaju jest da se mi na studiju, upravo zbog menze, prežderavamo kao da sutra ne postoji i ustvari bi nam dobro došlo par dana odmora od hrane. Hoćemo li to napraviti? Apsolutno ne.

Uživajte u svakom komadiću hrane koji vam nude – domaći kruh, tjestenina, čokoladni kolači ili sarme. Ne odbijajte ništa, ne želite valjda da pomisle da nešto ne valja s vama? Da su vam nešto napravili u Zagrebu? Nemojte ih odvesti na krivi trag, već samo uživajte u prefinoj hrani!