Pretraga

Sve što trebate znati o dosad nepoznatoj ljudskoj vrsti- Homo Naledi

A- A+

Homo Naledi najnovije je znanstveno otkriće kada se radi o porijeklu ljudske vrste. Njegovi ostaci nađeni su u ‘Kolijevci čovječanstva’ u Južnoafričkoj republici, a prvi dokazi upućuju na to da je ta vrsta ritualno pokapala svoje mrtve, do sada se smatralo da je to karakteristika modernog čovjeka, a možda i koristila vatru. U najgorem slučaju, tvrde znanstvenici, Naledi je jako dobar kandidat za najstarijeg pretka Homo Sapiensa, odnosno nas.

iflscience.com

Izdvojeni članak

Na ove osnovne stvari svojstvene čovjeku znanost još uvijek nema odgovor

Međunarodni tim znanstvenika i volontera, na čelu s Leeom Bergerom sa Sveučilišta u Witwatersrandu, Južnoafrička republika, otkrio je novu ljudsku vrstu koja uvelike doprinosi shvaćanju povijesti ljudi.

Mješavina primitivnih i ‘ljudskih’ karakteristika

Na fosile još nepoznate vrste naletjeti su prije dvije godine speleolozi amateri tijekom istraživanja lanca špilja poznatih kao ‘Rising Star’, koje se nalaze u ‘Kolijevci čovječanstva’ nedaleko Johanesburga. Ovaj je događaj potaknuo gore spomenutu službenu znanstvenu ekspediciju u studenom 2013. godine, a ono što su tamo pronašli promijenit će ‘obiteljsko stablo’ ljudske vrste.

Iako su očekivali da će pronaći jedan kostur, znanstvenici su se dočepali 1500 fosilnih elemenata, a pretpostavljaju da ih je tamo još tisuće, od kojih su ‘sastavili’ 15 kostura sve od dječjih do odraslnih pripadnika vrste. Nazvali su ju Homo Naledi, prema mjestu nalazišta jer ‘Naledi’ na južnoafričkom jeziku sesotho znači zvijezda.

Homo Naledi posjeduje mješavinu karakteristika. Neke dijeli s australopitecima, a neke s ranim vrstama roda Homo, habilis i erektus. Bio je visok oko metar i pol, težak oko 45 kilograma s mozgom veličine naranče. Gornji dio tijela, poput ramena, ima primitivne karakteristike, a kako se ‘pomičemo prema dolje’, sve počinje poprimati ‘ljudske’ karakteristike. Tako su šaka i stopalo vrlo slični onima današnjih ljudi.

Ritualno pokapali svoje mrtve

Još zanimljivije od samog fizičkog izgleda je činjenica da su fosili pronađeni u špilji otvora, na najužem dijelu, 17 i pol centimetara, u potpunom mraku 90 metara od ulaza. Osim par kostiju ptica i glodavaca, nisu pronađeni ostaci niti jedne druge životinje.
Nakon što su znanstvenici isključili mogućnosti masovne smrti ili da su ih tamo donijeli grabežljivci ili nanijela voda, došli su do zapanjujućeg zaključka.

Kosti su tamo ostavljene namjerno, u mnogo navrata, što znači da je Naledi ‘pokapao’ svoje mrtve, što je zapanjujuće s obzirom na veličinu njihovog mozga. Do sada se mislilo da je to karakteristika isključivo modernih ljudi.
Također, najstariji dokaz kontrolirane vatre nalazi se samo 800 metara dalje, na nalazištu Swartkrans, što može značiti i da je Naledi koristio vatru, odnosno njenu svjetlost, kad je ulazio u spomenutu špilju, što je svakako ‘ljudska’ osobina, odnosno sposobnost.

Naravno, mnoga su pitanja još otvorena. Ne zna se točno koliko je vrsta stara, iako se procjene kreću između 2 i 3 milijuna godina, niti kad je izumrla. Također, osim ritualnog pokapanja mrtvih, još se ništa ne zna o ponašanju Naledia, ali je sigurno da je, u najmanju ruku, ta vrsta jako dobar kandidat za najstarijeg pretka današnjih ljudi.

Sve što trebate znati o dosad nepoznatoj ljudskoj vrsti- Homo Naledi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap