Pretraga

Sveti Valentin zaštitnik hrvatskih zimskih olimpijaca

A- A+

Da naslov članka nije nimalo pretenciozan, svjedoči podatak da je u petak Ivica Kostelić osvojio već četvrtu hrvatsku olimpijsku medalju na dan zaljubljenih. Naime to je njemu samome pošlo za rukom na ZOI u Torinu 2006., njegovoj sestri Janici 2002. u Salt Lake Cityu te Jakovu Faku 2010. u Vancouveru. Bez obzira što Ivica i nije bio u nekoj formi prije početka ZOI-a, na Valentinovo je odvozio svoj najbolji spust u karijeri, koji je nakon slaloma, okrunio srebrom u superkombinaciji.

Foto: Neobični outfit Chris Andre Jespersena

Valentinovo je sretan dan za hrvatske zimske olimpijce, još jednom se potvrdilo u petak. Naime srebrom u superkombinaciji, Ivica Kostelić je osvojio već četvrtu medalju za Hrvatsku na dan zaljubljenih. To je prvo pošlo za rukom Janici Kostelić 2002. u Salt Lake Cityu, zatim njenom bratu 2006. i sada te Jakovu Faku 2010. u Vancouveru. Obitelj Kostelić sada je na osvojenih nevjerojatnih deset olimpijskih medalja. U tekstu donosimo još neke zanimljivosti s dosadašnjeg dijela Olimpijskih igara u Sočiju.

Izdvojeni članak

Evo zašto se stalno ruše olimpijski rekordi

Ivica se izjednačio s do sada najuspješnijim hrvatskim olimpijcem

Medaljom iz superkombinacije, naš najbolji skijaš Ivica Kostelić obogatio je svoju riznicu četvrtim olimpijskim srebrom. Iako smo se ovoj posljednjoj od petka najmanje nadali, ostaje žal za zlatom, budući da je Ivica odvezao najbolji spust karijere, a slalomsku utrku je postavljao njegov otac Ante.

Ipak pokerom srebrenih medalja, Ivica se po broju odličja izjednačio s najuspješnijim hrvatskim olimpijcem Matijom Ljubekom, koji je osvojio također četiri odličja.

S tim da su Ljubekove medalje ‘jačeg sjaja’ jer je proslavljeni veslač osvojio dva zlata i po jednu broncu i srebro (Montreal 1976., Los Angeles 1984.).

Izdvojeni članak

Čak je pet Hrvata sudjelovalo i na zimskim i ljetnim Olimpijskim igrama!

Ozljeda u bezopasnom curlingu, a kratke hlače u skijaškom trčanju

Kako smo napomenuli, izdvojit ćemo i nekoliko općenitih zanimljivosti iz dosadašnjeg tijeka ZOI-a u Sočiju. Naime ruski reprezentativac u curlingu uspio se ozljediti na natjecanju.

Ovaj sport se često doživljava neatraktivnim, osobito bezopasnim, o čemu svjedoči i podatak da se kanadska reprezentativka Kristie Moore natjecala na ZOI-u u Vancouveru u šestom mjesecu trudnoće te tamo osvojila ekipno srebro.

Nesretni kapetan ruske curling izabrane vrste Andrey Drozdov se poskliznuo, udario glavom o podlogu i pri tome se ozljedio.

Druga zanimljivost bila je outfit Norvežanina Chrisa Andrea Jespersen, koji je u skijaškom trčanju na 15 kilometara nastupio u šorcu i kratkoj majici. Kako su temperature u Sočiju iznad 10 stupnjeva, ovakva oprava za nastup i nije šokantna kako izgleda.

Dodajmo na kraju da za sada po broju odličja listu predvodi Njemačka s 12 medalja (sedam zlatnih). Slijede ih Švicarci sa sedam (pet zlata) te Kanađani s 12 (četiri zlata).

Hrvatska je Ivičinim srebrom dospjela na 23. poziciju.

Sveti Valentin zaštitnik hrvatskih zimskih olimpijaca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap