Pretraga

Svi osvajači zlatnih lopti po klubovima i zemljama

A- A+

Najbolji igrač u prošloj godini je Cristiano Ronaldo. Tako su odlučili FIFA i nogometni časopis France Football, koji od 2010. godine zajedno dodjeljuju ovu nagradu, dok su prije toga postojale dvije. FIFA je nagradu World Player of The Year uručivala od 1991., dok je novinar France Footballa Gabriel Hanot, još davne 1956. godine među svojim kolegama pokrenuo glasanje o najboljem igraču, doduše samo Europe, ili onoga koji nastupa u europskom klubu. Prvu je dobio engleski reprezentativac i igrač Blackpoola Stanley Matthews. U tekstu donosimo, koji su klubovi i reprezentacije najuspješniji po broju osvojenih zlatnih lopti. Izdvojit ćemo podatke France Footballa, FIFA-e te zajedničke.

Foto: arabia.msn.com

Prije nekoliko dana zajedničkim su snagama FIFA i France Football odlučili kako je najbolji igrač planete u 2013. bio Portugalac Cristiano Ronaldo. Naime svjetska nogometna asocijacija (FIFA) te dugovječni i utjecajni nogometni časopis France Football su prijašnje dvije nagrade pretvorili u jednu, koju dodjeljuju zajedno. FIFA je svoju dodjeljivala od 1991., a France Football svoju, po ideji novinara Gabriela Hanota, od 1956.

Izdvojeni članak

Zlatnu loptu će osvojiti jedan od ova 23 nogometaša

Najuspješniji klub po oba ‘žirija’ Barcelona

Gledano prema klubovima najuspješnija je Barcelona i u konkurenciji France Footballa i prema FIFA-inim kriterijima. Prema FIFA-inom izboru od 1991. do 2009. Barcelonin je igrač bio čak 7 puta najbolji. Slijedi ih ljuti suparnik Real Madrid čiji su igrači najbolji na svijetu bili četiri puta.

Više od jedne nagrade World Player of The Year imaju još tri talijanska kluba. Juventus četiri te Milan i Inter po tri.

Bez premca u konkurenciji reprezentacija je Brazil. Od 1991. do 2009. Brazilac je bio čak osam puta najbolji na svijetu. Ovu južnoameričku zemlju slijedi Francuska s tri titule, koje je osvojio Zinedine Zidane.

Više od jedne među reprezentacijama imaju i Portugal te Italija.

Treba naglasiti da su pojedinci koji su ove titule osvojili, unutar jedne sezone nastupali za dva kluba. U tim slučajevima je FIFA, a i mi priznala obama klubovima nagradu.

Izdvojeni članak

Deset najbržih nogometaša svijeta

Kada je riječ o nagradama France Footballa, već smo naglasili da su nagradu mogli osvojiti samo igrači iz Europe i to sve do 1995. godine. U ovakvoj konkurenciji, najviše su nagrada, gledano prema klubovima osvojili igrači Barcelone. Čak 10 Zlatnih lopti France Footballa su ponijeli sa sobom nogometaši ‘Katalonskog diva’.

Slijedi ju dva talijanska diva, odnosno Juventus i Milan s također velikih osam Zlatnih lopti. Napomenimo odmah da su u ovu brojku uračunate posljednje četiri (koje FIFA i France Football dodjeljuju zajedno, a od kojih je tri pripalo Messiju dakle igraču Barcelone i posljednja Cristianu Ronaldo, Realovom nogometašu).

Igrači Real Madrida osvojili su 7 Zlatnih lopti. Od klubova koje još vrijedi izdvojiti Bayern Munchen je imao 5 osvajača, a Manchester United 4.

Kada je par riječ o osvajačima po nacionalnostima, ljestvicu osvajača predvode Argetinci i Nijemci s po sedam osvojenih Zlatnih lopti (Zapadna Njemačka 4, ujedinjena još 3).

Francuzi i Nizozemci osvojili su po šest ovih prestižnih nagrada, a Talijani, Brazilci i Englezi 5.

Izdvojeni članak

Deset mladih nogometaša od kojih se najviše očekuje na Svjetskom prvenstvu

Tri kontinenta još čekaju prvog osvajača, Afrika ima jednog ‘laureata’

Kada je riječ o priznanjima po kontinentima, samo jedno nije otišlo u Južnu Ameriku ili Europu. To se dogodilo 1995. godine, kada je i od FIFA-e i France Footballa nagrađen Liberijac i tada Milanez George Weah.

Još dva puta je Afrika bila blizu toga da ima najboljeg igrača na svijetu. Naime FIFA od 1991. dakle od početaka ima i utješne nagrade, dakle priznanja za drugog i trećeg najboljeg nogometaša svijeta. George Weah je 1996. zauzeo drugo mjesto, a 2005. Kamerunac Samuel Eto, koji je tada nosio dres Barcelone, treće.

Sjeverna Amerika, Azija te Australija još uvijek nisu imale najboljeg nogometaša na planeti.

Izdvojeni članak

Hrvatski nogometaš koji je postigao pet pogodaka u jednoj utakmici španjolske Primere

Messi pojedinačno najuspješniji

Kada uzmemo u obzir dodjele nagrada i od FIFA-e i France Footballa, samo je jedan igrač četiri godine uspio biti najbolji. Štoviše Leu Messiju je to uspjelo, za redom od 2009. do 2012. 

Još tri igrača postajali su najboljima po tri puta. Michel Platini za redom od 1983.-1985. Brazilac Ronaldo i Francuz Zinedine Zidane po tri puta su tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih osvojili FIFA-inu titulu.

No zanimljivo France Football je u tom razdoblju Zinedine Zidanea, nagradio svojom Zlatnom loptom samo jednom, a Ronalda dva puta.

Od 1991. do 2009. kada su ove dvije nagrade supostojale, prije nego su ujedinjene, čak osam puta su FIFA i France Football različitog igrača proglasili najboljim.

Svi osvajači zlatnih lopti po klubovima i zemljama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap