Svjedočanstva cringe situacija kada su vam frendovi iz razreda i faksa ostali dužni

Svi smo se barem jednom u životu poprilično naživcirali zbog prijatelja koji su se beskrupulozno skrpali za kavu. Najčešće se takve situacije prešućuju zbog očuvanja prijateljstva, ali i zato što postoji vjerojatnost i da sami završimo u sličnoj situaciji. Mi smo sakupili nekoliko svjedočanstava cringe situacija kada su se novci i raspodjela novaca umiješali u prijateljske odnose.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Ispijanje kava i izlasci neizostavni su dio života mladih, koji služe za stvaranje i učvršćivanje prijateljstava. Na tim kavama i u izlascima možemo najbolje upoznati ljude, spoznati što nam se kod njih više, a što manje sviđa. Jeste li među onima koji se dobrano naživciraju kada frend po tko zna koji put dođe na kavu bez novčanika? Niste usamljeni!

Pitali smo nekoliko ljudi da nam ispričaju svoja cringe iskustva s frendovima i novcima, ovo su njihove priče, a 30 situacija u kojima su ti frendovi ostali dužnu lovu možeš pogledati ovdje.

Tko tu pije, tko tu plaća? (Klara, 19)

Prije par mjeseci po prvi put je izašlo nas pet s faksa, kao nova ekipa, i postalo je dosta čudno. Počele su se okretati runde. Plati frend, plati frendica, platim ja, a ovih dvoje se prave blesavi. Kad smo skužili što se događa, svatko si je počeo sam plaćati cugu dok smo se neugodno pogledavali. Ništa nismo rekli jer smo se zabavljali, ali je baš bilo čudno. Od tad izbjegavam s tim ljudima pokretat runde.

3edgy5me (Ines, 23)

Jednom mi je bilo precringe, a ja sam bila kriva. Bilo nas je nekoliko na kavi i ja sam otišla ranije od svih. Vozila sam bicikl pa nisam gledala mobitel, ali sam na putu skužila da nisam ostavila 10 kn za svoju kavu. Taman kad sam došla do svog cilja i uzela mobitel da ću poslati nekome da sam se skrumpala, vidjela sam poruku frenda koji me upozorava da nisam platila kavu i da mu vratim 10 kn sljedeći put kad se vidimo. Nije da ja to ne bih napravila, i priznajem da sam pogriješila, ali ta poruka mi je bila takav cringe da nisam mogla doć’ sebi.

30 situacija u kojima su ti frendovi ostali dužni lovu

Svi žele biti blagajnik, a nitko ne pita kako je blagajnik (Filip, 18)

To je bilo kad smo skupljali pare za poklon raski. Ja sam bio blagajnik i na meni je bilo da skupim pare i kupim poklon. Brzo smo se mi dogovorili što ćemo joj uzeti, ali doći do novaca… Nikako! Počeo sam skupljati 10 dana prije nego što bismo joj poklon trebali dati, ali ni to nije bilo dovoljno vremena. U jednom trenu sam poludio i žicao mamu da mi da neke pare da odem to kupiti, da imamo što dati raski, ali to je bila možda najveća greška! Kao, platio sam ja, dat’ ćete mi. Moš’ si misliti. Na kraju se to svelo na to da sam u zajedničkoj grupi na fejsu doslovno svaki dan pisao „Dobar dan, dajte mi pare za rasku“ i to je tako trajalo jedno mjesec dana dok nisam sakupio 44 kune od svakog! Nikad više!

Taksi vožnja skuplja od izlaska (David, 21)

Prije mjesec dana dogodila mi se situacija zbog koje sam se zakleo da više neću dijelit taksi s nekim. Živim najdalje od grada od svih svojih frendova i odlazak doma nakon izlaska je za mene uvijek bio izazov. Na tom izlasku se dogovorilo nas četvero da ćemo podijelit jedan taksi. Na kraju se to pretvorilo u razvoženje od 45 minuta po svim mogućima kvartovima i onda još 20 minuta do mene doma. Ali to nije bilo najgore, problem je bio u parama. Svi su dali neki mali dio novaca, a najveći ceh je ostao na meni. Na kraju je ispalo da sam više platio tu taksi vožnju nego cijeli izlazak. I što da ja sad radim? Da im nešto kažem pa ispadnem jazavac ili da se pravim bogat dok se sve više osiromašujem.

Novac tabu tema? (Lea, 22)

Imam jednu frendicu koja je doslovno jednom u životu platila kavu. Svoju! Dosta često dođe na kavu prije ili poslije predavanja BEZ NOVČANIKA! Prvi put, kontam, ok, desi se. Drugi put, ajde de. E, ali treći, četvrti, peti, dokle? Ne znam kako joj nije neugodno. I onda, svaki put joj netko drugi plati kavu, nikad joj nismo ništa rekli jer mislimo da bi bio žešći neugodnjak. A tu se onda otvara i taj problem, zašto su novci tabu tema? Zašto ne možemo jednostavno reći „E daj si jednom plati kavu“?

Srećom, ovakvim i sličnim mukama došao je kraj, jer je Erste banka predstavila svoju novu aplikaciju KEKS Pay s kojom je raskusuravanje postalo lakše nego ikad. Pomoću ove aplikacije možeš slati ili primiti novac bez naknada, neovisno o tome u kojoj banci imaš račun. Taksi vožnja nikad više neće biti skupa samo za tebe.

Aplikaciju možeš pronaći za Androide u Google Play trgovini, a za iOS sustave u iTunes App Storeu.

Odgovori