Pretraga

Talentirana obitelj: Trojica čakovečkih buraza osnovala rock bend simpatičnog naziva

A- A+

Ando, Mat i Timi trojica su braće iz Čakovca. Ando i Mat su stariji i još su tijekom srednje svirali po raznim bendovima, pa su odlučili osnovati vlastiti. Ubrzo im se pridružio i Timi i tako je nastao jedan od najmlađih bendova u Hrvatskoj simpatičnog naziva Mirisi. Simpatičnog, jer se, naime, ova talentirana čakovečka braća prezivaju Miri.

Mirisi| fotografija iz privatne arhive benda

Ando Miri ima 26 godina, svira gitaru i pjeva, a Mat koji također pjeva je četiri godine mlađi i svira bas gitaru. Najmlađem Timiju tek je 16, još je u srednjoj, a uz pjevanje svira i bubnjeve. Trojica Čakovčana čine bend Mirisi i nedavno su izdali svoj prvi singl ‘Ljudi’.

‘Sve kockice su nam se posložile baš onako kako su trebale’

Izdvojeni članak

[Intervju] Outsider: Reper koji je u kanti za smeće pronašao hrvatsku zastavu

Kažu, u njihovoj se obitelji nitko ne bavi, niti se ikada bavio glazbom.

– Mi valjda vučemo korijene iz nekog alternativnog svemira, kaže kroz smijeh Ando.

On i Mat su još kao srednjoškolci pjevali u lokalnim bendovima, svatko u svome, a kasnije su došli na ideju da krenu sa zajedničkim radom.

– Prvo je u planu bilo da mi budemo dva vokala i da nađemo prateći bend. Ali kad s pratećim bendovima nije išlo, odlučili smo uzeti stvar i instrumente u svoje ruke. Kasnije nam se pridružio i Timi što je ustvari bila velika sreća jer je on baš negdje u to vrijeme počeo svirati bubnjeve. Što se toga tiče sve kockice su nam se posložile baš onako kako su trebale, priča o počecima benda Ando.

Naravno, nama je odmah za oko zapelo njihovo, ime Mirisi, koji je očito izvedenica prezimena trojice braće.

– Za ime je svatko davao neki prijedlog pa bi onda glasali na papirićima. Ali uvijek bi na kraju shvatili da je izabrano ime bez veze. Onda nam je u jednom trenutku samo kliknulo da bi se mogli zvati ‘Mirisi’ i tako je na kraju i ostalo, kaže Timi.

Tipična ‘bratska ljubav’ ne zaobilazi ni njih. U bendu vlada demokracija u punom smislu te riječi, ali priznaju da ponekad bude svađa i durenja. Ipak, na kraju se uspiju dogovoriti oko svega.

Uskoro izdaju prvi album

Izdvojeni članak

Zadarski studenti svojim talentom oduševili svijet: A.K.A Crescendo stigao do polufinala najvećeg a cappella natjecanja

Sloga ih je dovela i do snimanja njihova prva albuma sa 14 pjesama, koji tek treba izaći. Izdali su za sada svoj prvi singl ‘Ljudi’.

– Pjesma ‘Ljudi’ je prva pjesma koju smo izdali, a inače smo već snimili kompletan album od 14 pjesama koji bi trebao izaći do kraja ove godine. Ili početkom sljedeće. Producent na albumu je bio Marko Lajtman, kaže Mat.

Ando, pak dodaje, namjerno nisu za prvi singl htjeli uzeti neku laganu pjesmu , iako ih imaju, već su htjeli napraviti nešto drugačije i po svome.

– Spot je režirao Bojan Miljančić. Mi smo prezadovoljni kako je spot ispao. Pošto je sama pjesma dosta dinamična htjeli smo da i spot bude takav. Isto tako nam je bilo važno da pjesma ostane u prvom planu. Nadamo se da će se i ostalima svidjeti, kaže Mat.

Glazbu i tekstove pišu sami, a vole kazati da sviraju rock, no tu analizu žanrova ipak prepuštaju slušateljima

– Volimo slušati raznoliku glazbu bez obzira na vrstu i žanr. Važno nam je samo da se nama sviđa, objašnjava Ando.

Odlučili su stvarati na hrvatskom jeziku, a kažu, inozemnih ambicija nemaju, niti su ih ikada imali.

– Bilo je nedavno slučajeva pokušaja proboja na inozemno tržište od strane nekih poznatih imena s naših prostora pa je završilo dosta nezgodnim spoticanjem, kažu.

U skorijoj budućnosti jedini plan je izdati novi album, što bolje ga promovirati i, dodaju mladi glazbenici, puno, puno svirati. Gdje ih sve možete slušati najbolje ćete doznati putem njihove Facebook stranice na kojoj objavljuju sve svoje važne aktivnosti. A do neke live gaže, uživajte u njihovom prvom singlu ‘Ljudi’.

Talentirana obitelj: Trojica čakovečkih buraza osnovala rock bend simpatičnog naziva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap