Pretraga

Tampon knjige? Iza ovog njemačkog proizvoda stoji krvavo dobar razlog

A- A+

Prema nekim izračunima, jedna prosječna žena za vrijeme svog života kupi nevjerojatnih 11.000 do 15.000 sanitarnih proizvoda. No, iako su žene osuđene na dodatne troškove vezane uz menstruaciju, zakoni o porezu ne izlaze nam u susret. U Hrvatskoj porez na tampone iznosi 25%, dok je u Njemačkoj 19%. The Female Company, jedan stuttgartski startup nezadovoljan ovom situacijom, odlučio se pobuniti prodajom jedinstvenog proizvoda – tampon knjiga.

Foto: screenshot, Youtube

Žene diljem svijeta osuđene su na nepravedne zakone koji propisuju veći porez na sanitarne proizvode. Najviši porez ima Mađarska, koja predvodi sa čak 27%, a zatim slijede Hrvatska, Danska i Švicarska sa nešto manje, 25%. Za razliku od njih, Irska je ovom problemu pristupila na pozitivan način – iz poreza je izuzela sanitarne proizvode.

I dok su ženama ovi proizvodi nužnost, velik broj država sanitarne proizvode tretira kao luksuz, radi čega je nametnut tako velik porez. S druge strane, porez na neke proizvode iznosi puno manje. Jedan od njih su upravo knjige, za kupovinu kojih porez u Njemačkoj iznosi 7%.

Da bi se ženama olakšao pristup tamponima, The Female Company ih prodaje unutar knjige. Uz 15 organskih tampona, dobije se i 46 stranica punih zanimljivih priča o menstruaciji. Na ovaj se način izbjegava nepotrebno visoki porez.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap