Pretraga

Tampon knjige? Iza ovog njemačkog proizvoda stoji krvavo dobar razlog

Prema nekim izračunima, jedna prosječna žena za vrijeme svog života kupi nevjerojatnih 11.000 do 15.000 sanitarnih proizvoda. No, iako su žene osuđene na dodatne troškove vezane uz menstruaciju, zakoni o porezu ne izlaze nam u susret. U Hrvatskoj porez na tampone iznosi 25%, dok je u Njemačkoj 19%. The Female Company, jedan stuttgartski startup nezadovoljan ovom situacijom, odlučio se pobuniti prodajom jedinstvenog proizvoda – tampon knjiga.

Foto: screenshot, Youtube

Žene diljem svijeta osuđene su na nepravedne zakone koji propisuju veći porez na sanitarne proizvode. Najviši porez ima Mađarska, koja predvodi sa čak 27%, a zatim slijede Hrvatska, Danska i Švicarska sa nešto manje, 25%. Za razliku od njih, Irska je ovom problemu pristupila na pozitivan način – iz poreza je izuzela sanitarne proizvode.

I dok su ženama ovi proizvodi nužnost, velik broj država sanitarne proizvode tretira kao luksuz, radi čega je nametnut tako velik porez. S druge strane, porez na neke proizvode iznosi puno manje. Jedan od njih su upravo knjige, za kupovinu kojih porez u Njemačkoj iznosi 7%.

Da bi se ženama olakšao pristup tamponima, The Female Company ih prodaje unutar knjige. Uz 15 organskih tampona, dobije se i 46 stranica punih zanimljivih priča o menstruaciji. Na ovaj se način izbjegava nepotrebno visoki porez.

Tampon knjige? Iza ovog njemačkog proizvoda stoji krvavo dobar razlog
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap